FOTO & VIDEO/ Festival totalno drugačiji od drugih

Bili smo na desetom OK Festu na Tjentištu: Program nikad lošiji, posjećenost nikad veća

Nedjeljni magazin 23.07.24, 11:24h

Pozitivna energija, raspoloženje i opuštenost se osjete odmah po ulasku u kamp i upravo to čini OK Fest totalno drugačijim od drugih ljetnih festivala u našoj zemlji, koji, u posljednje vrijeme, niču kao gljive

 

 

Nekad se na Tjentištu prelazilo iz pionira u omladince, a lokacija je bila nezaobilazna u jugoslovenskom turizmu NOB-a. Danas, ovi predjeli ožive otprilike dva puta godišnje - na godišnjicu Bitke na Sutjesci i za OK Fest. Tri festivalska dana, tri pozornice i kvalitetna muzika u kombinaciji sa prilično netaknutom prirodom čine ovaj festival idealnom alternativom odlasku na more. 

 

Uz moto "jer smo totalno drugačiji od drugih", festival, pored koncerata, nudi i organizovane ture raftinga kanjonom rijeke Tare i planinarske šetnje Maglićem i Zelengorom, a moguće su i posjete Perućici, jedinoj očuvanoj prašumi u Evropi. 

 

Tekst, foto i video: Adnan UČAMBARLIĆ

 

okfest2024-26

 

Kako je sve počelo?

 

Ferijalni savez Republike Srpske organizovao je 2011., 2012. i 2013. godine Kamp prijateljstva, koji se, zbog velikog broja učesnika i posjetilaca te raznovrsnog programa, pokazao vrlo uspješnim. Zbog toga su se odlučili na korak dalje. U partnerstvu sa Nacionalnim parokom Sutjeska su, 2014. godine, na Tjentištu organizovali  prvi festival za mlade - jednostavnog imena OK Fest. Gostima su ponudili bogat muzički program domaćih i regionalnih bendova, ali i zabavno-edukativne zone, kako bi promovisali lokalitet Tjentišta.

 

- Cilj nam ostaje isti - "oživjeti" NP Sutjeska, vratiti mlade iz cijelog regiona u ovaj fantastični prirodni ambijent, koji je prije pola vijeka sadržajima i ponudom i bio namjenjen upravo njima i stvaran od strane mladosti nekadašnje države. Osim toga želimo da pratećim sadržajima i aktivnostima ovog festivala doprinesemo unapređenju položaja i omladinskog aktivizma mladih iz cijelog regiona, a za nekoliko godina postanemo i jedan od vodećih festivala u regionu – najavili su tada iz Ferijalnog saveza RS. 

 

okfest2024-30

 

U tome su i uspjeli, budući da festival odavno ne okuplja samo mlade, već i one koji su dobrano u trećoj dobi, ali i djecu poput četverogodišnjeg Fabiana, velikog fana Zostera, koji je na leđima roditelja budno ispratio čitav koncert. Prilično su česti dolasci i čitavih porodica, svih uzrasta, a već su se formirale i ekipe kojima je dolazak postao tradicija. Tu su stalni gosti iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, ali i drugih evropskih zemalja. Zanimljivo, najmanji je procenat posjetilaca iz Sarajeva. Jedan od posjetilaca, koji je tu svake godine, navodi kako program festivala nikad nije bio lošiji, ali da ni posjećenost nije nikad bila veća. Pozitivna energija, raspoloženje i opuštenost se osjete odmah po ulasku u kamp i upravo to čini OK Fest totalno drugačijim od drugih ljetnih festivala u našoj zemlji, koji, u posljednje vrijeme, niču kao gljive.

 

okfest2024-31

 

Ponešto za svakoga

 

Kamp je otvoren 18. jula, dan prije zvaničnog početka festivala, a iste večeri nastupili su Dža ili Bu, Bojana Vunturišević i Savršeni Marginalci. 

 

Prvi festivalski dan zvanično je počeo u petak, 19. jula. Program je počeo uz bazen (betonski, dubine do pojasa, puni se vodom iz Sutjeske), na OK Summer Stageu i DJ-eve. Na Jägermeister OK stageu nastupili su Bjesovi, Who See i Pero Defformero. U Vivia corneru održana je Land Art radionica, uz edukaciju kako od prirodnih materijala kreirati umjetničko djelo. Ljubitelji filma su u OK Cinema zoni mogli pogledati "Gipsy Mafija – To smo što smo", a večernji sati bili su rezervisani za Visa Main stage gdje je nastupio popularni američki bend Thievery Corporation, a zatim i Neno Belan & Fiumens,  Zoster i Sunshine. Za one kojima to nije bilo dosta, program je nastavljen uz OK After Party i DJ-eve Mladena Tomića, Technasiu, Rezident DJ.

 

 

Drugi dan je malo omela kiša, a počeo je uz Mladena Tomića i Nemax na OK Summer Stageu. U Vivia Corneru održana je radionica cijanotopije, a na Jägermeister OK Stageu nastupili su Tamikrest, Atheist Rap i Bad Copy. U OK Book zoni promovisana je knjiga "1001 najluđi svjetski i EX-YU rock biser", Josipa Dujmovića, a u OK Cinema zoni, u saradnji sa Dok’n’ritam festivalom, prikazani su filmovi "Young Untill I Die" i "Rock Bozon". Na Visa Main Stageu nastupili su Parni Valjak, Letu Štuke, Nipplepeople i Svemirko, a program je, do zore, nastavio uz DJ-eve Cristian Varelu, Yakku i Rezident DJ-a.

 

 

Posljednji dan počeo je uz DJ-eve Jocka i Yakku. U Vivia Corneru održana je radionica dekupaža, a na Jägermeister OK Stageu nastupili su Mortal Kombat, Grše i M.O.R.T. U OK Book zoni promovisana je zbirka pjesama Sanina Karamehmedovića "Terca na Tišinu", a OK Cinema zoni prikazan je film "Riffs of Revolution". Visa Main Stage bio je rezervisan za britanske pankere The Toy Dolls te Ritam Nereda, Buč Kesidi i Vojka V.  Festival su zatvorili OXIA, DJ Jock i Rezident DJ.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ipak, može to i malo bolje

 

Koliko god OK Fest bio jedan od rijetkih pozitivnih primjera druženja i promoviranja istinskih vrijednosti u našoj zemlji, naravno tu ima još mnogo toga da se popravi. Prije svega - prilazne ceste ka Tjentištu i sigurnost na njima su u katastrofalnom stanju. 

 

Cijena trodnevne ulaznice za kamp od 95 KM je u relativno razumna, kao i 10 do 15 KM za parking.  I to bi bilo to što se tiče razumnih cijena. Kamperi se iz godine u godinu žale na cijene hrane unutar kampa (10 do 15 KM za hamburger), kao i da je loša, oskudne ponude i malih porcija. Slično je i sa ponudom pića. Tu je Nektar pivo, koje je i glavni sponzor festivala, Jack Daniels, Jägermeister te nešto sokova i vode - sve po bezobraznim cijena. Cijene nisu znatno bolje ni u nekoliko restorana u okolici, ali je barem ponuda raznovrsnija.

 

okfest2024-15

 

I okolne prodavnice podignu cijene tokom festivala, ali su i dalje koliko-toliko prihvatljive. Budući da se u kamp ne mogu unositi ni hrana ni piće, kamperi se snalaze tako što hranu donesu sa sobom i ostave u automobilima te jedu na parkingu. Navode kako im je loša ponuda gora od visokih cijena. 

 

Možda najveći problem čitavog festivala su toaleti - užasno su prljavi i zapušteni, a redovi za njih predugi. Sličan problem je i sa tuševima. A nemojte se iznenaditi ni ukoliko među šatorima naletite i na zmiju. Mi smo, konkretno, naletili na preplašenog smuka.

 

okfest2024-29

 

Dodatni napad na džepove kampera vrši lokalna policija. Barem jedna patrola je konstantno u blizini kampa i koriste svaku priliku kako bi napunili budžet na račun kampera. Dosta kampera se žalilo i na maltretiranja, pretrese, testiranja na narkotike, itd. Također, nemali je broj policajaca u civilu unutar samog kampa. 

 

okfest2024-32

 

Ipak, sve pohvale ekipi koja vodi festival i bori se za njega. S obzirom na izolovanost Tjentišta te jako lošu postojeću infrastrukturu, oni su ipak uspjeli izgraditi jedan kvalitetan, drugačiji, festival sa fokusom na prirodu i pozitivne međuljudske odnose. Nadajmo se da će nastaviti rasti i postajati bolji s godinama. U ovih 10 izdanja stvorio je ogroman broj novih prijateljstava i ljubavi.

 

okfest2024-33

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI