PROPITIVANJE ŽIVOTA

Lana Stanišić o ulozi u novom bh. filmu 'Udovac': Kako je biti kćerka Izudina Bajrovića...

ŽENA iN 20.07.24, 20:25h

Lana Stanišić o ulozi u novom bh. filmu 'Udovac': Kako je biti kćerka Izudina Bajrovića...
Dijeliti s njim kadar u vrlo zahtjevnim i emotivnim scenama je ostvarenje studentskih snova - priznaje bh. glumica

 

 


U Sarajevu je nedavno, nakon svega 13 dana, završeno snimanje debitantskog filma Harija Šečića „Udovac“ u kojem glavnu ulogu igra bh. glumac Izudin Bajrović. Priča je to, kako i sam naziv kaže, o udovcu, ali i o društvu i odnosima unutar njega. 


Svestrana Lana Stanišić, urednica i voditeljica FACE TV-a, glumica i profesorica, utjelovila je kćerku glavnog lika, koja ima svoj život i svoju porodicu. Njen otac kroz propitivanje svog života, pokušava i njen život da propita i da joj otvori vidike, ali ona stoji iza svojih izbora.


Rad i pozitivizam


U veoma otvorenom razgovoru za Avaz, uvijek susretljiva Lana otkrila je kako je bilo glumiti kćerku Izudina Bajrovića, koji je učio prve glumačke korake, kakva je atmosfera vladala na setu, na kojim projektima je još angažirana, kako će provesti ljeto, gdje se vidi u budućnosti…


– Profesionalno i sentimentalno veliko zadovoljstvo i privilegija bila mi je glumiti sa Izudinom Bajrovićem. Čovjek koji je vodio moju klasu, koji me učio prve glumačke „korake“, veliki autoritet, glumčina, a tako jednostavan… i onda dijeliti s njim kadar u vrlo zahtjevnim i emotivnim scenama je ostvarenje studentskih snova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Stanisic (@lanastanisic)


„Udovac“ je debitantski film reditelja i scenariste Harija Šečića. Vrlo je zanimljiva glumačka ekipa, veoma zvučna imena bh. glumišta. Kakva je atmosfera vladala na setu, koliko je snimanje trajalo?


– Kad mi se Hari javio i rekao da igra moj profesor bila sam oduševljena, a dodatno oduševljenje je nastalo nakon čitanja scenarija, jer me atmosferom podsjetio na filmove kakvi meni drže pažnju, sa mnogo unutrašnje radnje i filmove u kojima je gluma zaista važna. Glumačka ekipa je predivna, veliki umjetnici i profesionalci, kao i ostatak autorske, produkcijske i tehničke ekipe. Snimanje je trajalo oko dvije sedmice, što je rekordno kratak rok za ovakav materijal, tako da je atmosfera bila radna, disciplina je bila neophodna. Opet moram naglasiti da je vladala lijepa prijateljska energija koja je opuštala radni tempo kada je bilo prilike.


Na kojim projektima ste još trenutno angažirani?


– Trenutno je aktuelna emisija „UzBuđenje“ koju radim na Face TV-u, te neke digitalne kampanje koje su u fazi realizacije.


Kakva je trenutno situacija u našoj zemlji kada je riječ o kinematografiji? Da li se više snima u regionu?


– Bila sam presretna kada sam svjedočila realizaciji projekata unutar Content Laba koje je finansirao BH Telecom. Moment kada sam vidjela da pratimo regionalne i svjetske trendove. Činjenica da se u regiji više snima je logična, ipak smo kao zemlja i društvo prošli kroz velike gubitke i ne bih da rat bude izgovor za stagnaciju, ali je to neosporiva činjenica i zato je važno da kolektivnu svijest podignemo na više frekvencije afirmacije, pohvale, podrške… kukanje, jadanje, tračanje, negodovanje trebamo zamijeniti konstruktivnim promišljanjem, strategijom, radom i pozitivizmom. Sve ide na bolje.


Da li ste imali neke ponude iz regiona, kada je riječ o glumi?


– Nisam. Ne mogu se pohvaliti ni svojim trudom kada je lansiranje na tržište u pitanju, jer sam profesionalno ispunjena, ali sve što mi dođe, a pronađem se u tome, rado ću prihvatiti, jer su gluma i igra moja esencija.


Idealna frekvencija


Šta je za Vas idealni odmor?


– Ja se uvijek vodim osjećajem i energijom. Može sve biti prekrasno, a da mi fali dobar osjećaj, a može biti da na najmanje očekivanim mjestima imam predivan osjećaj. Tako da više gledam da sebe podesim na idealnu frekvenciju, nego da to tražim oko sebe, onda mi je svaki odmor idealan.


Da li ste više ljetni ili zimski tip?


– Sunčano… samo da sija… kad god.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Stanisic (@lanastanisic)

 


Ostatak intervjua pročitajte ovdje.

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI