HOLIVUDSKA MISTERIJA

40 godina ne zna se ko je ubio Natalie Wood: Na jahti su bili ona, muž i jedan glumac, priča se da ih je zatekla 'na gomili'...

Nedjeljni magazin 20.07.24, 18:28h

40 godina ne zna se ko je ubio Natalie Wood: Na jahti su bili ona, muž i jedan glumac, priča se da ih je zatekla 'na gomili'...
Zvanični uzrok smrti Natalie Wood promijenjen je iz "slučajnog utapanja" u "davljenje i drugi uzroci", ali Robert Wagner nikada nije uhapšen, a misterija smrti nekada jedne od najsjajnijih holivudskih zvijezda ostala je neriješena

 

 

Natalie Wood bi danas, 20. jula, napunila 86 godina, ali prije više od 40 godina ona je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima.


Glumica tri puta nominovana za Oskara nestala je tokom noćnog izlaska na jahti sa suprugom i glumcem Robertom Wagnerom, kapetanom Dennisom Davernom i prijateljem Christopherom Walkenom. Ubrzo je tijelo glumice pronađeno na obali Santa Kataline. Kakav je bio njen život prije ovog tragičnog incidenta i šta se dogodilo tokom te nesreće?


Djetinjstvo i uspjeh


Natalijini roditelji - Nikolaj Zaharenko i Marija Zudilova - preselili su se u SAD. Njena glumačka karijera počela je prilično rano: djevojčica je imala četiri godine kada je dobila svoju prvu filmsku ulogu. Natalie je ubrzo postala prilično uspješna dječija glumica, pojavivši se u filmovima Čudo u 34. ulici (1947), Fantom i gospođa Mjur (1947) i Zvijezda (1952). Njena uloga Džudi u filmu Buntovnica bez razloga, sa Jamesom Deanom u glavnoj ulozi, donijela joj je nominaciju za Oskara 1955. godine, piše Stil.rs.

 

natalie-wood-james-dean-2


Što se tiče burnih romansi, zvijezda ih nije imala mnogo. U njenom užurbanom životu, punom reflektora i obožavatelja, bilo je mjesta samo za dvije velike ljubavne priče.


Prvog je muža, Roberta Wagnera, tada ambicioznog glumca, ugledala u hodniku jednog od holivudskih studija. Ona je imala samo 10, a on 18 godina.

Kasnije će Natalie Wood u intervjuu za časopis People reći da je od prvih sekundi shvatila -on je kao princ iz bajke.

Okrenula se majci i izjavila: "Udaću se za njega."


Sam glumac je rekao da nije ni primijetio ovaj sudbonosni sastanak, ali ju je primijetio kada je snimila film „Buntovnik bez razloga“, međutim ona je tada bila zauzeta.


Sve je bilo kao u bajci: obožavaoci su bili oduševljeni, dočekujući najidealniji par u Hollywoodu, a novinari su neumorno pratili svaki njihov pokret. Međutim, ispostavilo se da je stvarnost manje magična.

 

natalie-wood-robert-wagner


Brak Natalie Wood i Roberta Wagnera nije dugo trajao - samo pet godina. Vagner je počeo da zavidi svojoj ženi: Natalina karijera je brzo rasla, dok je njegova bila u padu. U junu 1961. svađe su umorile oba partnera - glumica se preselila kod roditelja i podnijela zahtjev za razvod.


Godine 1969. Natalie se ponovo udala, ovog puta za britanskog producenta Richarda Gregsona. Godine 1970. rodila im se kćerka Nataša. Međutim, Wagnera nikada nije zaboravila.


Da, zasnovali su nove porodice, ali kako je ova priča mogla da se završi tako jednostavno? Natalie i Richard su se tu i tamo sukobljavali na događajima: nisu imali priliku da „prožive“ izgubljenu sreću i da nastave dalje. Pored toga, veza između Natalie i njenog novog muža je poslije 11 meseci krenula naopako, a 1972. su se potpuno razveli.


Wood i Wagner su odlučili da svojoj vezi daju još jednu šansu: 1972. su po drugi put bezglavo uronili u brak. Dvije godine kasnije rodila im se kćerka, a Natali je uronila u atmosferu tihe porodične sreće - glumila je sve manje svake godine, pokušavajući da mužu ne daje razloge za nove svađe.

 

natalie-wood-1


- Vratili smo se u život jedno drugog tako glatko kao da se nikada nismo rastali - prisjećao se Wagner kasnije. 


- Bilo je trenutaka kada smo se pitali da li je normalno biti ovako sretan?


Međutim, ova bajka nije imala tradicionalni sretni kraj. Natalijin život je tragično prekinut u noći sa 28. na 29. novembar 1981. godine. Udavila se pod misterioznim okolnostima dok je bila na jahti kod ostrva Santa Katalina u Kaliforniji. Na 30. godišnjicu tragične smrti glumice, policija je nastavila istragu o okolnostima incidenta na osnovu nove izjave kapetana jahte.


Danas se smrt Natali Wood smatra jednom od neriješenih misterija Hollywooda. U noći tragedije, Natali je bila na svojoj jahti sa suprugom, glumcem Robertom Wagnerom, i Christopherom Walkenom, također poznatim glumcem i njenim kolegom u filmu Brainstorm. Sva trojica su večerali na ostrvu i nastavili da piju do povratka na jahtu.

 

christopher-walken


Među muškarcima je došlo do spora oko toga, kako su se kasnije prisjećali, koliko je prihvatljivo žrtvovati lični život zarad umjetnosti i karijere. Natali Wood je u nekom trenutku izjavila da se spušta u kabinu, ali je Wagner tamo nije pronašao i obratio se spasiocima. Tijelo glumice pronađeno je ujutru. Istraga je utvrdila da se okliznula dok je pokušavala da se prebaci sa jahte u gumenjak na napuhavanje, udarila glavom o bok, pala i utopila se.


Međutim, kasnije se ispostavilo da su istražni organi sumnjali da je Natalie napadnuta prije smrti. Na tijelu preminule glumice pronađeni su hematomi. Policija je sugerisala da je žena mogla biti pretučena, iako je incident prvobitno klasifikovan kao nesretan slučaj.


Policiji je od samog početka djelovalo čudno što Natalijin muž nije sarađivao u istrazi i povremeno mijenjao svoje svjedočenje. Izuzetno kontradiktorne informacije dobijene od sve trojice muškaraca koji su bili na jahti doveli su u sumnju njihovu istinitost.


Kapetan jahte, Dennis Davern, objavio je 2010. knjigu memoara pod naslovom „Zbogom Natali! Zbogom sjaj!", gdje je naveo da je svađa Natalie i Roberta bila žešća nego što se ranije tvrdilo, a čuo je i "vriske i udarce".


Kasnije se pričalo da je ona zatekla "na gomili" Wagnera i Walkenom te da je to bio razlog zašto je poludjela i počela da se svađa sa mužem.


Christopher je uvek odbijao da priča o ovoj noći.


Zvanični uzrok smrti Natalie Wood promijenjen je iz "slučajnog utapanja" u "davljenje i drugi uzroci", ali Wagner nikada nije uhapšen, a misterija smrti nekada jedne od najsjajnijih holivudskih zvijezda ostala je neriješena.

 

(Stil.rs/DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI