'OKUPACIJA traje 57 godina'

Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael je okupatorska sila na teritoriji Palestine! Krši član 49 Ženevske konvencije...

Front 19.07.24, 17:52h

Međunarodni sud pravde odlučio: Izrael je okupatorska sila na teritoriji Palestine! Krši član 49 Ženevske konvencije...
Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita

 

 

Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio je svoje mišljenje u petak u kojem se navodi da je prisustvo Izraela na palestinskim okupiranim teritorijama "nezakonito“ i pozvao ga da se prekine sa daljom okupacijom te da se izgradnja naselja odmah zaustavi, izdavši dosad neviđenu, sveobuhvatnu osudu izraelske vladavine nad teritorijom koju su zauzeli prije 57 godina, prenosi AP. 

 

Odluka Međunarodnog suda pravde na žalost nije obavezujuća, ali značajna je jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti podršku Izraelu na globalnom nivou.

 

Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

 

- Izraelska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, kao i režim povezan s njima, uspostavljeni su i održavaju se kršeći međunarodno pravo - rekao je predsjednik suda Nawaf Salam, pozvavši se na zaključke vijeća koje čini 15 sudaca.

 

U mišljenju se navodi i da Izrael mora Palestincima nadoknaditi štetu prouzročenu okupacijom palestinskih teritorija te da Vijeće sigurnosti UN-a, Generalna skupština UN-a i sve države članice UN-a imaju obavezu da ne priznaju okupaciju kao legalnu te ne smiju podržavati njen nastavak.

 

Slučaj proizlazi iz zahtjeva Generalne skupštine UN-a iz 2022. godine, koji je prethodio trenutnoj ofanzivi Izraela u Gazi. 

 

Skupština UN-a od suda je zatražila da ocijeni pravne posljedice izraelske "produžene okupacije, procesa naseljavanja i aneksije palestinskih teritorija, među kojima je i istočni Jerusalem, kao i s time povezane politike izraelske vlade."

 

Izrael, koji inače smatra Ujedinjene nacije i međunarodne sudove nepravednim i pristrasnim, nije poslao pravni tim na saslušanja.

 

Međutim, podnio je pisane komentare, navodeći da su pitanja postavljena sudu pristrasna i da ne uzimaju u obzir sigurnosne zabrinutosti Izraela. 

 

Izraelski zvaničnici su rekli da bi "intervencija suda mogla potkopati mirovni proces, koji je stagnirao više od desetljeća."

 

U odgovoru na presudu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da su Zapadna obala i istočni Jerusalem "dio historijske domovine jevrejskog naroda."

 

- Jevrejski narod nije osvajač u svojoj zemlji - ni u našem vječnom glavnom gradu Jerusalemu, ni u zemlji naših predaka u Judeji i Samariji. Nijedna lažna odluka u Haagu neće prepraviti ovu historijsku istinu, i isto tako se ne može osporiti zakonitost izraelskog naseljavanja na svim teritorijima naše domovine - naveo je Netanyahu u objavi na društvenoj mreži X.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI