Sukob zbog NUB-a

Magoda pisao Uku: Neću šutjeti o ovome! Kome je ministrica Mesihović dijelila novac

Front 19.07.24, 15:17h

Magoda pisao Uku: Neću šutjeti o ovome! Kome je ministrica Mesihović dijelila novac
U saopćenju Vlade na koje je Magoda reagovao se navodi da Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je do sada sufinansiralo rad NUB-a u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu KS za 2024. godinu

 

 

Vlada KS, odnosno ured premijera Nihada Uka danas se oglasio saopštenjem kako Vlada Kantona Sarajevo pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUB).


Nakon saopštenja, kako saznaju Vijesti.ba, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda pisao je premijeru Uku.


U obraćanju premijeru Uku, Magoda navodi da "da je bilo volje i želje na bi došli u ove 'probleme' u kojima je sada NUB".

 

Magoda dodaje da je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović u posljednjih par mjeseci podijelila 700 hiljada KM za sport, iako je sport dio resora koji pripada ministarstvu na čijem je čelu Magoda i da se sprotski klubovi više nego dobro finansiraju. Magoda je podsjetio premijera da je nedavno prebačeno oko 160 hiljada KM za Pozorište mladih i Collegijum, te dodaje da je simptomatično da su u baš ovim institucijama direktori iz stranke Za nove generacije. Na čelu te stranke je Damir Marjanović


- Da se polovina ovog novca dodatno dala prema NUB i da je bilo volje, ne bi imali ovo stanje i da se baš u Vašem mandate na čelu KS zatvara NUB - napisao je Magoda.


Dodaje da mu je jasno da se ovaj zakon percipira kao "Magodin zakon" i da nema volje da se isti realizira.


- Ali ja vam kažem da neću šutjeti o ovome - poručuje Magoda u obraćanju premijeru Uku.


U saopćenju Vlade na koje je Magoda reagovao se navodi da Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je do sada sufinansiralo rad NUB-a u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu KS za 2024. godinu.


Planirani iznos u ovogodišnjem budžetu je iznosio 220.000 KM. Iako je iznos trebao biti isplaćen u dva jednaka dijela, na zahtjev zaposlenika Biblioteke, drugi dio iznosa za sufinansiranje je isplaćen prijevremeno. Također, Ministarstvo u okviru Javnog poziva za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa novčano je sufinansiralo i jedan projekt NUB-a BiH.


- S obzirom na to da Kanton Sarajevo, kao ni Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, nisu osnivači NUB-a BiH te da potpuno finansiranje ove ustanove ne bi trebalo pasti na teret samo obveznika u Kantonu Sarajevo, za nesmetano funkcionisanje i osiguravanje svih neophodnih sredstava za rad, potrebna je saradnja i uključenost svih institucija, na svim nivoima vlasti - navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.


Dalje se navodi da je u skladu s navedenim, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović na jučerašnjoj sjednici Vlade KS je iznova problematizirala ovo pitanje i urgirala da se pokrenu neophodni razgovori i pregovori s institucijama koje mogu biti partneri za rješenje finansijske krize u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Dodaje da de će nakon upućene inicijative za iznalaženje rješenja za tešku finansijsku situaciju u kojoj se ustanova nalazi, Vlada je usaglasila da će premijer KS Nihad Uk inicirati i pokrenuti zajedničke razgovore s institucijama koje bi trebalo da se uključe u proces sufinansiranja rada NUB-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI