spremni i pozitivni

Ovo je olimpijski tim BiH koji će nastupiti na OI u Parizu: Evo šta kažu Pudar, Lekić, Pezer, Cerić i Samardžić

Sport 19.07.24, 14:03h

Ovo je olimpijski tim BiH koji će nastupiti na OI u Parizu: Evo šta kažu Pudar, Lekić, Pezer, Cerić i Samardžić
Velika je čast biti drugi put u društvu najboljih sportista svijeta. Dat ću sve od sebe da obradujem ljude koji nas podržavaju – poručila je Pudar

 

 


Olimpijski tim Bosne i Hercegovine za Olimpijske igre u Parizu 2024., predstavljen je danas u Olimpijskom komitetu BiH.


Boje Bosne i Hercegovine na najvećem sportskom događaju koji počinje za šest dana u francuskoj prijestolnici branit će plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.


Kako je istaknuo generalni sekretar OK BiH i vođa puta delegacije BiH u Parizu Said Fazlagić, ovo će biti treće Olimpijske igre za Larisu Cerić i Mesuda Pezera, druge za Lanu Pudar, dok će u Parizu debitovati Aleksandra Samardžić i Jovan Lekić.


Larisa Cerić je najavila svoj treći pokušaj osvajanja olimpijske medalje u kategoriji +78 kg, istaknuvši da je u bogatoj karijeri osvojila sve osim olimpijskog odličja.


- Prezadovoljna sam jer idem na svoje treće Olimpijske igre. U Parizu sam 2009. postala juniorska prvakinja svijeta, 2015. sam u tom gradu osvojila prvu grand slam medalju i sada se nadam da će mi taj grad ponovo biti sretan i da ću ostvariti olimpijski san i osvojiti medalju koja mi nedostaje. To je san, želja koja me svaki dan pokreće – izjavila je Cerić.


Dodala je da je žalosno što na olimpijadu ide samo pet bh. sportista, s obzirom da naša zemlja ima mnogo talentovanih sportista koji ne mogu da ostvare svoj potencijal i ispune olimpijske norme zbog nebrige države za vrhunski sport.


- Nadam se da će institucije ove zemlje prepoznati sportiste u koje treba ulagati i kojima treba dati priliku, a da nam se ne dešava da mladi sportisti odlaze iz BiH. Samo sportisti u BiH mogu znati kroz kakve poteškoće i neuslove moraju proći da bi ostvarili ovako nešto. Ponosna sam na bh. džudiste i ovaj sport koji je najtrofejniji olimpijski sport u BiH – navela je.


Bacač kugle Mesud Pezer se nada da će nakon OI u Parizu u BiH doći do promjena kada je u pitanju vrhunski sport i da će sportisti konačno dobiti uslove koje zaslužuju.


- Olimpijci su za ovu zemlju dali ne 100, već 150 posto kako bi ispunili olimpijsku normu. Ponosni smo na taj uspjeh. Zdrav sam i spreman i nadam se da ću biti bolji nego na prošloj Olimpijadi kada sam bio 11. Želim da pomjerim svoje granice i predstavim BiH u najboljem svjetlu – naveo je Pezer.


Aleksanda Samardžić će debitovati na Olimpijadi u kategoriji – 70 kg. Prije deset godina osvojila je srebrenu medalju na olimpijskim igrama za mlade, a sada se nada olimpijskoj medalji u Parizu.


- Ponosna sam što nastavljam graditi svoj olimpijski san. Dobro sam se pripremala, spremna sam. Iako se ne ubrajam među favorite, poznajem svoje protivnice, sa većinom sam se borila na takmičenjima i pripremama i vjerujem da ništa nije nemoguće. Mogu obećati da ću na najbolji mogući način predstaviti sebe, Judo savez BiH i Bosnu i Hercegovinu – kazala je Samardžić.


Prvi put na Olimpijadi nastupit će i plivač Jovan Lekić, koji će se takmičiti u disciplini 400 metara slobodnim stilom.


- Spremao sam se i naporno trenirao. Nadam se dobrom rezultatu – rekao je mladi plivač.


Trenutno najbolja sportistkinja BiH Lana Pudar nalazi se u turskoj Antaliji na završnim pripremama za OI. Pudar je poslala videoporuku u kojoj je naglasila da se osjeća dobro i spremno za ovo veliko takmičenja, te da se nada da će predstaviti sebe i svoju zemlju na najbolji mogući način.


- Iskusnija sam, spremnija i s velikim ambicijama. Velika je čast biti drugi put u društvu najboljih sportista svijeta. Dat ću sve od sebe da obradujem ljude koji nas podržavaju – poručila je Pudar.


Najbolje sportiste BiH na smotri najboljih sportista svijeta pratit će treneri Branislav Crnogorac, Arijana Jaha, Mehmed Skender, Damir Đedović, Goran Grahovac i fizioterapeut Miodrag Ranđelović.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI