Čuvanje kulturne baštine

Vlada KS pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za NUB BiH

Kultura 19.07.24, 11:10h

Vlada KS pokreće intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti za pronalazak rješenja za NUB BiH
Poziv za prvi ovakav sastanak jučer je upućen Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu civilnih poslova BiH, direktoru te Vijeću uposlenika Biblioteke

 

 


Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je do sada sufinansiralo rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu KS za 2024. godinu. 

 

Planirani iznos u ovogodišnjem budžetu je iznosio 220.000 KM. Iako je iznos trebao biti isplaćen u dva jednaka dijela, na zahtjev zaposlenika Biblioteke, drugi dio iznosa za sufinansiranje je isplaćen prijevremeno. Također, Ministarstvo u okviru Javnog poziva za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa novčano je sufinansiralo i jedan projekt NUB-a BiH.

 

- S obzirom na to da Kanton Sarajevo, kao ni Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, nisu osnivači NUB-a BiH te da potpuno finansiranje ove ustanove ne bi trebalo pasti na teret samo obveznika u Kantonu Sarajevo, za nesmetano funkcionisanje i osiguravanje svih neophodnih sredstava za rad, potrebna je saradnja i uključenost svih institucija, na svim nivoima vlasti - navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

 

U skladu s navedenim, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović na jučerašnjoj sjednici Vlade KS je iznova problematizirala ovo pitanje i urgirala da se pokrenu neophodni razgovori i pregovori s institucijama koje mogu biti partneri za rješenje finansijske krize u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

 

Nakon upućene inicijative za iznalaženje rješenja za tešku finansijsku situaciju u kojoj se ustanova nalazi, Vlada je usaglasila da će premijer KS Nihad Uk inicirati i pokrenuti zajedničke razgovore s institucijama koje bi trebalo da se uključe u proces sufinansiranja rada NUB-a.  

 

Poziv za prvi ovakav sastanak jučer je upućen Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Ministarstvu civilnih poslova BiH, direktoru te Vijeću uposlenika Biblioteke.  

 

Vlada Kantona Sarajevo, kako se navodi, radi naporno kako bi pronašla optimalno rješenje, pri čemu je ključno razumijevanje važnosti zajedničkog sufinansiranja rada NUB-a BiH dok se status ove institucije od značaja za Bosnu i Hercegovinu ne riješi na državnom nivou.

 

Ministarstvo poziva sve navedene institucije da se odazovu pozivu Vlade KS i da se Vladi pridruže u sufinansiranju rada NUB-a BiH, te tako pomognu u ostvarivanju njenih važnih misija čuvanja kulturne baštine i obogaćivanja kulturnog života naše zajednice, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

 

 

(FENA/af)

BLIN
KOMENTARI