Tvrdi američki analitičar

Zabrinjavajuće najave: EU neće intervenirati ako Vučić napadne Bosnu i Hercegovinu

Front 18.07.24, 20:21h

Zabrinjavajuće najave: EU neće intervenirati ako Vučić napadne Bosnu i Hercegovinu
Viši saradnik Jamestown fondacije iz Washingtona godinama upozorava na maligni ruski utjecaj u regionu, smatra da će se Balkan ponovo zapaliti ukoliko na američkim izborima u novembru pobijedi Donald Trump

 

 

"Trumpov povratak i smanjeno učešće SAD-a na Zapadnom Balkanu također bi podstaklo Beograd da nastavi svoju regionalnu hegemoniju. Ako dođe do nasilja u nekoj od zemalja na meti Vučićevog režima, ne može se računati da će EU intervenirati i zaštititi nezavisnost Kosova, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore. Stoga je od suštinskog značaja za sve tri države da prošire svoju odbranu u pripremi za oružani sukob, jer bi Trumpov povratak oslabio globalnu ulogu Amerike i podstakao sve ekspanzionističke diktature da ubrzaju svoje ambicije".

 

Tvrdi ovo američki analitičar i ekspert za Balkan, Janusz Bugajski, u intervjuu koji je dao za podgoričku Pobjedu. Taj viši saradnik Jamestown fondacije iz Washingtona godinama upozorava na maligni ruski utjecaj u regionu, smatra da će se Balkan ponovo zapaliti ukoliko na američkim izborima u novembru pobijedi Donald Trump.

 

- Prerano je donositi zaključke kakav će utjecaj pokušaj atentata na Trumpa imati na novembarske izbore. S obzirom na polarizaciju Amerike, većina građana se već odlučila za koga će glasati. Jedina nepoznanica je veličina izlaznosti i sloj nezavisnih i centrista koji bi mogli da krenu ka Trumpu ili Bidenu u četiri ili pet ključnih država na bojnom polju. Ako Trump ipak pobijedi, izgleda da će usvojiti više izolacionističku vanjsku politiku i bit će još manje voljan od Bidena da ospori srpske ambicije na Zapadnom Balkanu. U takvom scenariju očekujem rastuće tenzije koje mogu rezultirati novim oružanim sukobima u regionu - kazao je Bugajski, zaključujući:

 

- Trump je poštovalac Putina i zavidi na njegovim diktatorskim moćima u Rusiji. Njegovi komentari podvlače da Evropa više ne može automatski da se oslanja na SAD i da nije vojno spremna za otvoreni rat sa Moskvom. Bez američkog prisustva, postao bi jasan nizak nivo opremljenosti Evrope i ograničene operativne mogućnosti. Kako su se evropske oružane snage smanjile sa 3,4 miliona u 1989. na 1,3 miliona u 2022. godini, neophodno je sveobuhvatno ponovno naoružavanje. Najmanje 100 milijardi eura bit će potrebno do 2025. da bi se povećala proizvodnja oružja i odvratio ili porazio mogući ruski izazov - istakao je.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI