POVODOM TEŠKE SITUACIJE U NUB-U

Magoda: Stvar je jasna... Kao ministar kulture i sporta odrekao sam se oko milion KM budžeta za institucije kulture BiH!

Kultura 18.07.24, 12:12h

Magoda: Stvar je jasna... Kao ministar kulture i sporta odrekao sam se oko milion KM budžeta za institucije kulture BiH!
Kako ono kažu, gdje ima volje - ima i načina… Izgovor nije opcija! Uvijek ću biti na strani pravde, borbe za radnike i borbe za bolje sutra - poručuje Magoda

 

 


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda oglasio se povodom teške situacije u kojoj se nalazi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, čiji su radnici za 25. august najavili zatvaranje ove institucije kulture ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. 


Tim povodom Magoda je poručio:


- Što se tiče Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, stvar je veoma jasna... Kao ministar kulture i sporta odrekao sam cca 1.000.000.00 KM budžeta za institucije kulture BiH. 


Za rekordno kratko vrijeme, pet mjeseci, pokrenuo zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture BH koji je u maju ove godine stupio na snagu. 


Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je donijelo pravilnik u kojem smo definirali da je minimalna plata uposlenika u pet instirucija kulture 1000,00 KM plus plaćeni svi doprinosi - Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, kako je to zakonom predviđeno... 


Pored toga prebacili još nekih 350.000.00 BAM prema Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i NUB-u.


Ali, kako ono kažu, gdje ima volje - ima i načina… Izgovor nije opcija! Uvijek ću biti na strani pravde, borbe za radnike i borbe za bolje sutra - poručuje Magoda.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI