VIDEO/ U susret Olimpijskim igrama

Nakon više od stoljeća zabrane kupanja: Gradonačelnica Pariza hrabro zaplivala Seineom

Sport 17.07.24, 13:53h

Nakon više od stoljeća zabrane kupanja: Gradonačelnica Pariza hrabro zaplivala Seineom
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je ušla u rijeku u blizini gradske vijećnice, svoje kancelarije i katedrale Notre Dame. Plivala je niz rijeku nekih stotinjak metara, kombinujući kraul i prsno, a obale su vrvile gledaocima

 

 

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ispunila je svoje obećanje te zaplivala, donedavno, zagađenom rijekom Senom. Tim činom je htjela pokazati kao je rijeka konačno dovoljno čista da ugosti takmičenja u plivanju tokom Olimpijskih igara 2024.

 

Hidalgo je ušla u rijeku u blizini gradske vijećnice, svoje kancelarije i katedrale Notre Dame. Plivala je niz rijeku nekih stotinjak metara, kombinujući kraul i prsno, a obale su vrvile gledaocima.

 

- Seine je izvrsna. Voda je jako, jako dobra. Malo hladnija, ali nije tako loše - poručila je iz vode, javlja Associated Press.

 

 

Olimpijske igre počinju 26. jula spektaklom na otvorenom i paradom sportista na brodovima koji će ploviti Senom. Dnevni testovi kvalitete vode ukazali su početkom juna na povećanu koncentraciju bakterije E. coli, ali su ubrzo uslijedila poboljšanja. 

 

Inače, plivanje u Seni je zakonom zabranjeno već duže od jednog stoljeća, a od 2015. godine je uložena 1,5 milijarda eura kako bi Sene postala olimpijsko bojište. Plan je obuhvatao izgradnju ogromnog podzemnog bazena za skladištenje vode u centru Pariza, obnovu kanalizacijske infrastrukture i nadogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Hidalgo je, zapravo, trebala zaplivati Senom već u junu, što je odgođeno zbog prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Inače, francuski političari su već decenijama obećavali čišćenje Seine, počevši od 1988. godine, kada je bivši francuski predsjednik, a tadašnji gradonačelnik Pariza, Jacques Chirac, obećao čistu rijeku. 

 

Nadajmo se samo da se, tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, neće realizirati i scene iz nedavnog Netflixovog filmskog hita 'Under Paris'.

 

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: Screenshot)

BLIN
KOMENTARI