SREĆA MU SE OSMJEHNULA

Nakon atentata, Trump ostvario veliku pravnu pobjedu: Federalni sudija odbacio jednu od krivičnih tužbi protiv njega

Front 15.07.24, 19:13h

Nakon atentata, Trump ostvario veliku pravnu pobjedu: Federalni sudija odbacio jednu od krivičnih tužbi protiv njega
Ova vijest dolazi na početku republikanske konvencije 2024. godine u Milwaukeeju, gdje će Trump objaviti svog kandidata za potpredsjednika, a u četvrtak bi trebao službeno prihvatiti nominaciju stranke kako bi izazvao demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. novembra

 

 

Donald Trump je u ponedjeljak ostvario veliku pravnu pobjedu kada je federalni sudija odbacio jednu od krivičnih tužbi protiv njega, dok se priprema da prihvati nominaciju Republikanske stranke za predsjednika samo nekoliko dana nakon što je preživio pokušaj atentata, javlja Reuters. 


Američki sudija na Floridi, kojeg je Trump imenovao na tu funkciju, odbacio je slučaj u kojem je bivši predsjednik optužen za ilegalno zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon odlaska s dužnosti, presudivši da je tužilac koji je vodio slučaj nezakonito imenovan na svoju ulogu.


Ova vijest dolazi na početku republikanske konvencije 2024. godine u Milwaukeeju, gdje će Trump objaviti svog kandidata za potpredsjednika, a u četvrtak bi trebao službeno prihvatiti nominaciju stranke kako bi izazvao demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 5. novembra.


Trump, (78), i Biden, (81), su u tijesnoj izbornoj utrci, prema anketama. Trump nastavlja lažno tvrditi da je njegov poraz 2020. godine od Bidena rezultat kompleksne prevare i nije se obavezao da će prihvatiti rezultate izbora ako izgubi.


Utrka je preokrenuta u subotu kada je Trump ranjen u uho na mitingu u Pennsylvaniji od strane 20-godišnjeg napadača čiji motiv ostaje nepoznat.


Nakon iskustva bliskog smrti, Trump je rekao da radi na svom govoru povodom prihvatanja nomincije kako bi naglasio nacionalno jedinstvo, umjesto da ističe razlike između njega i Bidena.


- Ovo je prilika da se ujedini cijela zemlja, čak i cijeli svijet. Govor će biti mnogo drugačiji, mnogo drugačiji nego što bi bio da sam ga napisao prije dva dana - rekao je Trump za Washington Examiner.


Trump je rekao da nakon sudske odluke u ponedjeljak o odbacivanju slučaja oko dokumenata, i ostale preostale tužbe protiv njega trebaju biti odbačene. Još uvijek čeka suđenje u dva slučaja - federalnom procesuiranju u Washingtonu i procesuiranju u državi Georgiji - zbog pokušaja poništavanja svog poraza na izborima 2020. godine.


Odluka Vrhovnog suda od 1. jula da Trump ima imunitet za mnoge radnje koje je poduzeo kao predsjednik mogla bi oslabiti oba ta slučaja.


Trump također treba biti osuđen u New Yorku u septembru zbog pokušaja prikrivanja isplate novca za šutnju porno zvijezdi Stormy Daniels u sedmicama prije njegove pobjede na izborima 2016. godine.


- Ovo odbacivanje nezakonite optužnice na Floridi treba biti samo prvi korak, nakon čega brzo slijedi odbacivanje kompletnog lova na vještice kada sam ja u pitanju - napisao je Trump na svom profilu na Truth Social platformi u ponedjeljak, također se osvrnuvši na procesuiranje stotina njegovih pristalica koji su napali američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI