VIDEO/ Tu su i savjeti

Vodoinstalater upozorio na nešto što svi radimo, a zbog toga itekako možemo zažaliti

Lifestyle 13.07.24, 13:35h

Vodoinstalater upozorio na nešto što svi radimo, a zbog toga itekako možemo zažaliti
Video pokazuje upravo posljedice takvog postupanja, a to je potpuno začepljenje odvoda masnim nakupinama koje je bilo potrebno odstraniti lopatom kako bi se ponovo omogućio protok vode

 

 

Britanski vodoinstalater Tom Watts upozorio je na malo poznatu pogrešku koju mnogi rade pri korištenju sudopera, a koja može dovesti do štete čiji će vas popravak skupo stajati. Sve je krenulo s viralnim videom na TikToku koji je prikupio nevjerojatnih 16 milijuna pregleda, a u kojem se ističu opasne posljedice izlijevanja masnoća i ulja u sudoper. Video pokazuje upravo posljedice takvog postupanja, a to je potpuno začepljenje odvoda masnim nakupinama koje je bilo potrebno odstraniti lopatom kako bi se ponovo omogućio protok vode, prenosi Jutarnji.

 

- Ne izlijevajte masti u sudoper. One su, nakon vlažnih maramica za bebe, najgori začepljivač odvoda - poručio je u videu korisnik pod nazivom ThatPlumbGuy. To je potom dodatno pojasnio vodoinstalater Tom Watts koji je za Mirror rekao da će se ulja i masnoće koje izlijemo u sudoper i u odvodne cijevi osušiti i stvrdnuti te tako uzrokovati ozbiljno začepljenje u cijevima. A to može predstavljati rizik, ne samo za funkcioniranje sudopera, već i za oštećenje raznih drugih uređaja koji se nalaze u kuhinji, poput perilice za suđe, perilice za rublje ili bojlera.

 

- Kad se masti i ulja stvrdnu nećete ih moći odstraniti gumom za odčepljivanje odvoda ili sajlama, već je potrebno da dođe vodoinstalater i to sa skupom opremom s kojom će ili na vakuum ili razbijanjem ukloniti nakupine. Takva bi vas igra mogla skupo stajati - pojasnio je. Stoga je, poručuje, itekako važno da ulja i masti pravilno odlažete te da ih, umjesto u sudoper, izlijete u neku posudu i odnesete na otpad nakon što se stvrdnu.

 

Kako odštopati odvode?

 

Glavni sastojci su: voda, soda bikarbona i alkoholni ocat.

 

1. Započnite izlijevanjem lonca kipuće vode u odvod.

 

2. Zatim ulijte šalicu sode bikarbone i šalicu octa. Dogodit će se reakcija u obliku mjehurića koja pomaže olabaviti začepljene odvode.

 


3. Dopustite mješavini da djeluje 5-10 minuta. Važno je pustiti da djeluje. Za to vrijeme skuhajte još jedan lonac vode.

 

4. S obzirom na to da je mješavina octa i sode bikarbone dosad već djelovala, ponovno izlijte lonac kipuće vode niz odvod. Ovim korakom uklanjate prljavštinu iz vaših cijevi. Pokušajte nekoliko sati ne puštati ništa niz odvod (npr. prati posuđe) ili još bolje, ostavite preko noći.

 

 

@thatplum6guy Another grease video ive found, this ond was eventually cleared. Luckily. Dont put grease down your sink #thatplumbguy #fypシ #grease #plumbers #blockage #howto #sink ♬ original sound - ThatPlumbGuy

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI