video/ čuvena balada

Mit ili istina: Zbog ove pjesme popularnog bh. pjevača u Jugoslaviji se ubilo toliko ljudi, da ju je Tito zabranio

Nedjeljni magazin 12.07.24, 20:44h

Mit ili istina: Zbog ove pjesme popularnog bh. pjevača u Jugoslaviji se ubilo toliko ljudi, da ju je Tito zabranio
Zabrana je navodno trajala desetak godina, sve dok pjesma nije neočekivano ponovno izvedena na jednoj proslavi. Kako, zašto? Jovanka Broz, Titova supruga, navodno je naručila pjesmu...

 


 


Pjesma Dragiše Nedovića "Pluća su mi bolna", koju je prvi izveo Zaim Imamović, nastala je 1950. godine, a ova balada inspirirana je borbom autora s tada najčešće smrtonosnom tuberkulozom. Nedović je u vrijeme nastanka pjesme bio u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, što se osjeća u svakoj riječi pjesme, koja počinje stihovima: "Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam, jer su sasvim blizu moji zadnji dani..."


Numera je brzo stekla popularnost, ali ona je imala i svoju mračnu stranu. Nakon objavljivanja ploče zabilježen je veliki porast broja samoubistava među oboljelima od tuberkuloze. Prema pričama, taj trend privukao je pažnju vlasti, pa i samog Josipa Broza Tita i Centralni komitet Saveza komunista, koji su odlučili zabraniti prodaju ploča i javno izvođenje pjesme, uz objašnjenje da ona potiče na samoubistvo, prenosi Krstarica.com.


Sigurno nije bilo bez uticaja, vjerovatno i presudnog, to što je velika Titova ljubav, Davorjanka Paunović, umrla od tuberkuloze nakon Drugog svjetskog rata. Toliko ju je volio da je pokopana uz Bijeli dvor na Dedinju.


Zabrana je navodno trajala desetak godina, sve dok pjesma nije neočekivano ponovno izvedena na jednoj proslavi. Kako, zašto? Jovanka Broz, Titova supruga, navodno je naručila pjesmu, a legendarna pjevačica Nada Mamula otpjevala za prvu damu Jugoslavije. Time je, prema pričama, došao kraj zabrani i povratak pjesme u javnost.


“Pluća su mi bolna” prvi je otpjevao Zaim Imamović. Osim verzije Nade Mamule, poznata je i ova snažna interpretacija Bore Spužića – Kvake.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI