FOTO/ DEPO Preporuka

Gdje se ohladiti za vikend? Skriveni i ledeni dragulj, ni sat vremena od Sarajeva...

Lifestyle 10.07.24, 12:40h

Teško je povjerovati da takvo šta uopće postoji u našoj zemlji, a pogotovo da je tako zabačeno i neobilježeno. Sa visine od osam metara padaju dva slapa i formiraju zeleni bazen dubine do tri metra. Voda je poprilično hladna i gotovo je iste temperature u svako doba godine

 

 

Vodopad Crni vir jedan je od skrivenih dragulja naše zemlje, a nalazi se na svega nekoliko kilometara od centra Konjica, u selu Džajići. Ni sat vremena vožnje od Sarajeva. Idealno mjesto za sve one kojima se more čini predalekim, a avanturističkog su duha.

 

Put od Konjica do Džajića je ugođaj sam od sebe, budući da ide kanjonom rijeke Neretve (istim putem se ide i ka Boračkom jezeru). Automobilom možete sve do rafting centra Džajića buk, odakle put nastavljate pješke. Put do vodopada, nekim čudom, nije obilježen, ali će vas lokalno stanovništvo više nego rado usmjeriti ka vodopadu. Nije daleko, ne brinite. Iako ćete se već nakon nekoliko minuta hoda zapitati da li ste na pravom putu i da li u selu opće ima ičega, budući da put ide uzbrdo i između kuća. Signal da niste zalutali i idealan putokaz bit će vam žubor Džajića potoka. Samo slijedite zvuk i vrlo brzo ćete se naći pred zapanjujućim prizorom vodopada.

 

Teško je povjerovati da takvo šta uopće postoji u našoj zemlji, a pogotovo da je tako zabačeno i neobilježeno. Sa visine od osam metara padaju dva slapa i formiraju zeleni bazen dubine do tri metra. Voda je poprilično hladna i gotovo je iste temperature u svako doba godine.

 

Ipak, lokalno stanovništvo ga koristi za kupanje u najvrelijim danima, kao i odvažniji turisti. Neki se čak i odvaže pa skaču sa vrha vodopada. Ukoliko ste od takvih ovisnika o adrenalinu, preporučujemo vam da se ne penjete uz vodopad i skliske stijene, već da do vrha vodopada idete šumskim putem.

 

Također, vodite računa kuda hodate i gdje stajete, kako ne biste imali neugodnih susreta sa zmijama. 

 

(DEPO PORTAL/au)

BLIN
KOMENTARI