Poteškoća pri izručivanju

Znao je šta mu se sprema: Galić ima državljanstvo Hrvatske, mogu li ga bh. vlasti procesuirati?

Hronika 09.07.24, 15:14h

Znao je šta mu se sprema: Galić ima državljanstvo Hrvatske, mogu li ga bh. vlasti procesuirati?
Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH

 

 

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije pronađen danas na svojoj adresi prije nego što su jutros pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju, a kako bi bio uhapšen.

 

Ova informacija potvrđena je za Avaz iz Tužilaštva BiH.

 

Galić se, prema informacijama Avaza, nalazi u Hrvatskoj. On se javio kolegama, kazavši da se nalazi na bolovanju u toj državi. Za sada se sve provjerava, kao i činjenica ko mu je javio da će biti uhapšen.

 

Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH, a sve je otkriveno nakon raspakivanja Sky aplikacije. 

 

S druge strane, kako saznaje Avaz, Galić ima i državljanstvo Hrvatske, pa je teško očekivati da će biti izručen BiH kao i svi raniji bjegunci koji su nakon istraga i naloga u BiH "otišli" u Hrvatsku.

 

Avaz saznaje da je Galić dva dana ranije znao da će po njega doći SIPA i da je pod istragom Tužilaštva, iako se u prvi tren krilo od ove agencije da se radi na njegovom hapšenju i da je na radaru Tužilaštva.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI