KRAJ GODINE U DUBOKOM MINUSU

Šta se dešava sa velikim tržnim lancem: Mercator potonuo u ogroman gubitak od preko 90 miliona maraka?!

Biznis Klub 08.07.24, 18:11h

Šta se dešava sa velikim tržnim lancem: Mercator potonuo u ogroman gubitak od preko 90 miliona maraka?!
Mercator je u posljednje vrijeme uložio mnogo resursa u nagrađivanje zaposlenika i konkurentnosti na tržištu - smanjenje maloprodajnih cijena - što su primijetili i naši kupci - rekli su u ovoj kompaniji

 

 

U usporedbi s Konzumom, koji je lani povećao dobit za četiri posto, na nešto više od 18 miliona eura, Mercator je godinu završio duboko u minusu. Kako je vidljivo iz nerevidiranih izvještaja, gubitak je iznosio čak 46,7 miliona eura. Prihodi od prodaje porasli su za četiri posto, što je manje od inflacije za hranu i bezalkoholna pića u Sloveniji (4,6 posto).


Mercator nije konkretno objasnio što je uzrokovalo tako visok gubitak. Kako su rekli, detalje će moći komentirati nakon objave godišnjeg izvještaja na stranicama Ajpesa.


- No, svakako je istina da su 2023. godinu poslovanje ne samo Mercatora, nego cjelokupne privrede, obilježila vrlo visoka povećanja svih vrsta troškova – energije, usluga, rada... Mercator je u posljednje vrijeme uložio mnogo resursa u nagrađivanje zaposlenika i konkurentnosti na tržištu - smanjenje maloprodajnih cijena - što su primijetili i naši kupci - rekli su u Mercatoru.


Operativna dobit (EBIT) Mercatora prošle je godine iznosila nešto više od deset miliona eura, što je dvije trećine manje nego godinu prije, prenosi Indikator.ba.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI