Nakon zahlađenja

Stiže nam žestoki toplotni val i tropske noći: Koliko će to sve potrajati?

Hronika 08.07.24, 11:24h

Stiže nam žestoki toplotni val i tropske noći: Koliko će to sve potrajati?
Ono što nas učekuje u narednim danima rezultat je ujednačenog polja zračnog pritiska u jugoistočnoj Evropi, a zračna masa koja dominira, izuzetno je topla

 

 

Tokom jula mjeseca na skoro svim mjernim stanicama u Bosni i Hercegovini bilježene su temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, piše Faktor.

 

Najviše vrijednost temperature zraka za našu zemlju izmjerena je, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, davne 1901. godine u Mostaru 31. jula, a iznosila je 46,2 stepena.

 

- U Sarajevu je taj rekord 38,5 stepeni Celzijusa, a izmjeren je skoro - 2021. godine. U Zenici najnoviji rekord izmjeren je 17. jula 2023. i iznosio je 41 stepen. Kada govorimo o razvoju vremena u narednom periodu, moramo se prvo podsjetiti na to da se naša zemlja nalazi u takvom klimatskom pojasu u kojem su esktremno visoke vrijednosti temperatura mjerene i ranije. To nas je priroda naučila u prošlosti i svjedoci smo da iz godine u godinu, bar na nekoj od stanica, imamo rekord - ističe Krajinović.

 

Ono što nas učekuje u narednim danima rezultat je ujednačenog polja zračnog pritiska u jugoistočnoj Evropi, a zračna masa koja dominira, izuzetno je topla.

 

Na sjeverozapadu zrak je bogat vlagom, pa atmosfera u BiH neće biti u potpunosti stabilna.

 

Zbog toga je u narednih nekoliko dana, posebno u centralnim, zapadnim i sjevernim predjelima, moguć poneki pljusak, koji neće donijeti ništa dobro, kaže Krajinović, jer će dodatno usložniti situaciju kada je u pitanju osjet vrijednosti temperatura zraka, ali i subjektivni osjećaj vremenskih prilika.

 

- Naglasio bih da je relativna vlažnost zraka već od jutros (ponedjeljak - 8. juli) izuzetno visoka i na svim mjernim stanicama bila je iznad 80 posto uz temperature od skoro 20-ak stepeni Celzijusa. Posljedica toga je dosta izražena sparina. U narednim danima minimalne vrijednosti temperatura iznosit će od 16 do 21 stepen, u Hercegovini između 18 i 23 stepena. To ukazuje da će i tokom večeri vrijednosti temperatura biti izuzetno visoke - dodaje Krajinović.

 

Ovakve vrijednosti temperatura uzrokovat će pojavu tropskih noći, a to znači da se temperature u minimalnom termometru, prema riječima meteorologa, neće spuštati ispod 20 stepeni.

 

- Tokom dana, u najtoplijem dijelu, maksimalne temperature u BiH očekuju se između 34 i 39 stepeni Celzijusa početkom ove sedmice, a kako dani budu odmicali vrijednosti će rasti, pa će krajem sedmice i u dane predstojećeg vikenda dosezati oko 40 stepeni. U Hercegovini tokom cijelog ovog perioda dosta toplo, između 35 i 40 stepeni Celzijusa - naglašava Krajinović.

 

Zbog ovako visokih temperatura zraka, uz veću količinu vlage, subjektivni osjećaj temperatura bit će dosta viši od one koju će meteorolozi mjeriti u hladu.

 

- Zbog svega navedenog rizik po zdravlje bit će dosta izražen i ovo je poziv građanima da ozbiljno shvate upozorenja i poslušaju savjete ljekara. Jedino što nam preostaje, kada su ovakve situacije u pitanju, je da zaštitimo zdravlje. Na taj način prebrodit ćemo i drugi toplotni val ovog ljeta koji već od danas počinje. Istakao bi da nas ovog puta čeka duži period ektremno visokih temperatura, a to znači da u narednih 15-ak dana možemo očekivati izuzetno visoke temperature. Do 23. jula, dokle dosežu naši prognostički modeli, temperature će postepeno rasti. Ono što trenutno možemo vidjeti, ne postoji predah od ovakvih vremenskih uvjeta u narednih 15-ak dana - kazao je Krajinović.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI