PAVLE PAVLOVIĆ/ NARANDŽASTA FAZA BELAJA

'Ništa mi neće ovi dan pokvarit', dok top oficiri NATO-a i Holandije otvoreno poručuju - spremite se za rat!


06.07.24, 13:12h

 

 


Lijepo je kada lijep dan, kao izmišljen za more. Samo treba u prenapučenoj Makarskoj pronaći mjesto za baciti ručnik na plažu. Dok se pripremam s radija onaj dobri stari hit Ništa mi neće ovi dan pokvarit.


A, subotnje jutro još bolje će biti uz kaficu, čiji miris budi i posljednje ćelije mog još pospanog mozga. 


Ja, uz kaficu ide i šetnja po svijetu interneta. Odavno nisam posjetio digitalne stranice medija zemlje u kojoj živim. Znam, javljaju mi, da vrijeme ne može biti gore i da u Holandiji nikada nije bilo više kiše, vjetrova.


I da vidimo kako je danas, šestog dana jula? Umjesto vremenske slike i nade da će se konačno sunce useliti na područje Niske zemlje, dočekaše me slike uniformi i osmijeh na licu starije gospode.


Otkud i zašto to? Kraljevina Nederland, jedna od najmiroljubivijih država na svijetu, kao da se preko noći militarizovala.
Uzbuđeno čitam popratni tekst i moji planovi za morem, suncem, plažom se ubrzano tope.

 
Jer, kako se opustiti kada ti Onno Eichelsheim en Rob Bauer, top oficiri NATO-a i Holandije ovako otvoreno poručuju - vrijeme mira, u kojem cvijeće cvjeta i ptice cvrkuću, je prošlo. Vojne baze, vladin kabinet, industriju pripremamo za rat.


Poslije ovih šokantnih riječi, koje upućuju s osmijehom na licu, još više uznemiri tvrdnja da smo sada u naradžanstoj fazi belaja što se sprema. Dakle samo korak nas dijeli od crvene, a znamo šta to znači!


...A, sada kontam zašto je nezamislivo velika navala na Jadran. Turista više nego ikad. Tako je bilo i u Sarajevu pred rat. Nikada neću zaboraviti proslavu 8. marta 1992. godine. Raja su bila kao oni putnici na Titanicu. Slavili život dok ga još ima.


Da li je tako i ovdje? Da li, ipak, uzeti ručnik? I pronaći mjesto uz valove u mirnom kutku, dok se još može.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)
                                                                                           


BLIN
KOMENTARI