nakon veličanja ratka mladića

Kao iz mafijaških filmova: Svinjska glava na kućnom pragu organizatrice festivala kulturne suradnje Srbije i Kosova

Hronika 28.06.24, 16:31h

Kao iz mafijaških filmova: Svinjska glava na kućnom pragu organizatrice festivala kulturne suradnje Srbije i Kosova
Organizatorici festivala 'Mirdita, dobar dan', Sofiji Todorović uz paket je stiglo i prijeteće pismo

 

 

U glavnom gradu Srbije duhovi se još ne smiruju nakon što je juče srbijanski MUP zabranio održavanje manifestacije "Mirëdita, dobar dan", koja promovira kulturnu suradnju Srbije i Kosova, a prate ju prosvjedi ekstremističkih organizacija i stranaka desnice.


Prema saopštenju potpredsjednika vlade Srbije i ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, ministarstvo je izdalo zabranu "zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".


Satima uoči otvaranja festivala ispred Dorćol Platza i u susjednim ulicama počele su se okupljati skupine desničara koje mašu srpskim zastavama skandirajući "Kosovo je srce Srbije", te ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.


A kao da sve ovo nije bilo dovoljno danas je organizatorica festivala 'Mirdita, dobar dan' Sofija Todorović pred svojim vratima zatekla užasavajući paket, koji je asocirao na scene iz filmova o mafijašima.


Naime, jutros je dobila poziv sa nepoznatog broja u toku kojeg joj je osoba, koja se predstavila samo kao kurir, rekla da joj se pred vratima nalazi paket i pismo. Todorović je pozvala policiju i tek u njihovom prisustvu je otvorila kutiju iz koje je, kako je opisala, užasno smrdilo. Kada je otvorila kutiju ugledala je prepolovljenu svinjsku glavu.


- Na moj privatni telefon zvala me je neka kukavica, predstavila se kao kurir i donijela je ovo. Ne moram da vam govorim šta je unutra. Bolesnici. Bilo bi dobro da zapamtite da je ovo država podržala, i da vam pod parolom "Kosovo je Srbija" uvaljuju fekalije, objavila je Todorović neposredno nakon prijema paketa.


Nekoliko sati, nakon što se malo umirila od prvog šoka, Todorović se ponovo oglasila na društvenim mrežama.


- Bila je policija pa su otvorili. Smrad nas je prevario, ipak je mrtva životinjska glava presječena na pola. Ne znam jel‘ treba sad da se opredijelim šta je bolja opcija? Ovo je dno ljudsko, a država je stala iza njih. Zapamtite to. Ovako brane Kosovo, dodala je Todorović.


U pismu se između ostalog navodi: „Jasno nam je da Vam Vučić i Dačič pomažu u organizovanju festivala. Svako iz svog interesa, međutim uvijek naprotiv nacionalnih interesa... Pismo završava prijetećom porukom: „Poručite gostima da ćemo se mi gostiti u Prizrenu, Peći, Prištini… Naravno, kulturno odjeveni u maslinasto zelenoj nošnji.“


Inače, Mirdita, dobar dan je festival koji se održava već deset godina, od 2014. Međutim, ove godine je MUP Srbije, uoči samog početka festivala, donio odluku o zabrani njegovog održavanja. Povod za to su bile demonstracije desničarskih grupa koje su održale proteste, koje su uključivale bakljadu, upućivaanje uvreda i prijetećih poruka organizatorima i učesnicima festivala.


Ovaj festival daje prostor umjetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati i upravo je to ono što ga čini jedinstvenim. Spajajući umjetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i njeguje saradnju i izgradnju mira, navodi se na stranici ovog festivala.


Nakon jučerašnje zabrane održavanja festivala, usljed agresivnih i prijetećih ispada ekstremističkih i desničarskih grupa, zabranu festivala "Mirëdita, dobar dan" osudilo je u međuvremenu više građanskih organizacija.


Pokret slobodnih građana nazvao ju je "sramnom", uz ocjenu da je "za nesigurnost sudionika izravno odgovorna vlada Srbije", čiji ministri zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem, su imali "nedopustive izjave kojima su dovodili u pitanje motive organizatora i optuživali ih za izdaju nacionalnih interesa u najgorem neofašističkom maniru".

 

BLIN
KOMENTARI