nove peripetije

Kadić Bećiroviću: Tuzlanski aerodrom nije vaš privatni problem pa da se njime u tišini bavite! Šta je sa 2,5 miliona subvencija?

Biznis Klub 27.06.24, 17:25h

Kadić Bećiroviću: Tuzlanski aerodrom nije vaš privatni problem pa da se njime u tišini bavite! Šta je  sa 2,5 miliona subvencija?
- Dužni ste da jasno iznesete vaš plan oporavka aerodroma koji je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona i da uključite sve zainteresovane u raspravu, kaže Kadić

 

 

Ministar saobraćaja u TK Denis Bećirović je povodom izjave Jasmina Kadića, predsjednika Kantonalnog odbora Naše stranke u TK, da je Aerodrom u Tuzli pred gašenjem, rekao da to nije istina. 


S tim u vezi Jasmin Kadić, u svom sopštenju za medije poslanom putem zvaničnih stranačkih kanala i pristiglom i na adresu DEPO portala, iznosi činjenice da je njegova tvrdnja o zatvaranju aerodroma ipak osnovana.


„Činjenica je da je u ovoj godini smanjen broj putnika od 81%, a samo od Wizz aira koji je povukao svoje linije ostali su bez 400.000 putnika. Ministar Bećirović kaže da od gašenja nema ništa i da su to insinuacije. Ja bih lično volio da od gašenja ne bude ništa, ali da bi gospodin Bećirović bio uvjerljiv onda mora dati odgovor kako se zove pad prometa od 81 posto ako ne gašenje?


Činjenica je da je tuzlanski aerodrom dobio subvencije od Vlade TK 2,5 miliona KM, a od federalne Vlade jedan million za kapitalna ulaganja. No, subvencije su potrošene uzalud na grčku aviokompaniju koja je bez oglašavanja prodaje karata i promocije letova letjela praznih aviona dok nije potrošila pare, nakon čega su se povukli. 


Ministre Bećiroviću, obavezni ste odgovoriti na koliko putnika ste potrošili 2,5 miliona subvencija i kakvi su efekti subvencioniranja grčke aviokompanije Luminwings sa dva i po miliona KM koliko je izdvojila Vlada TK i to gromoglasno najavljivala kao spas za Aerodrom?


Takođe, tuzlanski aerodrom oslanjao se na samo jednu kompaniju i došao u probleme kada je posao s njima završen. Nisu na vrijeme počeli tražiti druge avioprevoznike, da li iz neznanja ili nesposobnosti?


Posebno je interesantna izjava ministra Bećirovića da su oni u Vladi imali namjeru raditi u tišini dok ne poprave situaciju, ali eto on mora reagovati zbog mojih tvrdnji. Moram reći da mi je drago što je to tako. Aerodrom, gospodine Bećiroviću, nije vaš privatni problem da biste se njim bavili u tišini. Desetine je hiljada ljudi koji putuju, pogotovo u danima turističke sezone, a još je više onih čiji novci odlaze za održavanje aerodroma s kojeg gotovo niko ne leti. Dužni ste da jasno iznesete vaš plan oporavka aerodroma koji je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona i da uključite sve zainteresovane u raspravu.


I na kraju kažete da nismo bili na Konferenciji o saobraćajnoj deblokadi, a na fotografijama se jasno vidi kao panelist predsjednik Naše stranke i državni ministar transporta Edin Forto. Isti onaj ministar čije je ministarstvo u više navrata, pomagalo rad svih aerodroma uključujući i tuzlanski. Jednako kao što je pomagala i Vlada Federacije BiH. Iz nekog razloga svi ostali aerodromi dobro posluju, a tuzlanski je, ponavljam, pred gašenjem. U redu, nije, ako vi tako kažete, bit će tamo zaposlenih i primat će plate, ali putnika još dugo neće biti, nažalost“, zaključuje svoje obraćanja javnosti Jasmin Kadić.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI