Nakon američkih sankcija

Pometnja u RS? Prointeru ugašena četiri, a Kalderi dva računa... A to je tek početak

Biznis Klub 27.06.24, 15:36h

Pometnja u RS? Prointeru ugašena četiri, a Kalderi dva računa... A to je tek početak
Na listu su stavljeni i vlasnik Infinity International Group Đorđe Đurić te direktor „Kaldera Company“ Milenko Čičić, a kao razlog za uvođenje sankcija navedena je njihova povezanost sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika


 


Nakon „Siriusa 2010“ banke su počele da gase račune i drugim firmama sa američke crne liste. „Prointeru“ su ugašena četiri, a „Kaldera Company“ dva računa, saznaje CAPITAL.


„Prointer“ je u momentu uvođenja sankcija imao 30 aktivnih računa, a sada ima 26, dok je Kaldera imala 17, a sada 15 aktivnih računa.


Prije njih, a samo dan nakon uvođenja sankcija, IT firmi “Sirius 2010” ugašena su tri računa.


Ostalim firmama kojima je Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) prije desetak dana uvela sankcije, za sada nije ugašen nijedan račun.


Ipak, to se u narednom periodu može očekivati, a toga su svjesni i u Infinity grupaciji čiji je predsjednik uprave Bojan Vujić juče rekao da očekuju gašenje računa i da su ih banke već kontaktirale.


Vujić je juče na konferenciji za novinare rekao i da nakon sankcija Infinity neće moći dalje ovako da funkcioniše, te da traže model kako da riješe ovaj problem.


Kao jedno do rješenja vide da direktori firmi unutar grupacije preuzmu vlasništvo od dosadašnjeg vlasnika Đorđa Đurića koji je takođe stavljen na crnu listu.


Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila “Sirius 2010”, “Infinity International Gruop”, “Prointer ITSS“, medijsku kuću “Una World”, “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”.


Na listu su stavljeni i vlasnik Infinity International Group Đorđe Đurić te direktor „Kaldera Company“ Milenko Čičić, a kao razlog za uvođenje sankcija navedena je njihova povezanost sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI