nakon dugih 13 godina

Oslobođeni Assange konačno u Australiji: Emotivan susret osnivača Wikileaksa sa suprugom i ocem dirnuo svjetsku javnost

Mediji 26.06.24, 13:25h

Oslobođeni Assange konačno u Australiji: Emotivan susret osnivača Wikileaksa sa suprugom i ocem dirnuo svjetsku javnost
Kada je avion počeo da se spušta, Wikileaks je podijelio sliku Assangea kako telefonira supruzi iz aviona

 

 

Avion koji je prevozio Juliana Assangea u Australiju sletio je u Kanberu, a njegova porodica, uključujući suprugu Stellu Assange i njegovog oca Johna Schipton, bili su na aerodromu da ga dočekaju. Assange je izašao iz aviona koji ga je vratio u Australiju uz klicanje okupljenih ljudi, prenosi Sky News.


On je s uzdignutom pesnicom mahao gomili koja se okupila na aerodromu u Kanberi. Zatim je otišao do porodice i prijatelja, i zagrlio svoju ženu Stellu, držeći je u vazduhu prije nego što je poljubio. Nakon što je zagrlio oca ušao je u bazu Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga.


Kada je avion počeo da se spušta, Wikileaks je podijelio sliku Assangea kako telefonira supruzi iz aviona.


Njegova supruga Stella podijelila je ranije sliku osnivača Wikileaksaa kako izlazi iz suda na X mreži i napisala: "Julian izlazi iz saveznog suda na Sajpanu kao slobodan čovek. Ne mogu da prestanem da plačem".


Osnivač Wikileaksa Julian Assange izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbijedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbjednosti.

 


On se pojavio pred sudom jutros na federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Pacifiku, čime je uvažena Assangeova želja da izbjegne ulazak u kontinentalni deo Sjedinjenih Država.


U obraćanju sudu, Assange je rekao da vjeruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju povjerljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito, prenosi Glas Amerike. U sudnici je odgovarao na osnovna pitanja američke okružne sudije Ramone Manglone, koju je imenovao bivši predsednik Barack Obama, i kako prenosi AP, činilo se da je pažljivo slušao o uslovima sporazuma. Kao uslov za izjašnjavanje o krivici, od njega će se tražiti da uništi informacije koje su dostavljene Wikileaksu.


Dogovor sa tužiocima da prizna krivicu za jedno krivično djelo mu takođe omogucćava da se vrati u rodnu Australiju bez odlaska u američki zatvor. Bio je u zatvoru u Velikoj Britaniji posljednjih pet godina, boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Državama na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.


Wikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Assange osnovao 2006. godine, pozdravio je najavu dogovora, uz riječi zahvalnosti "svima koji su stali uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećni borbi za njegovu slobodu", prenosi Nin.rs.


(DEPO PORTAL/jk) 

BLIN
KOMENTARI