Od 26. juna

Poznata aviokompanija koja leti iz Sarajeva poskupljuje svoje karte

Biznis Klub 25.06.24, 17:35h

Poznata aviokompanija koja leti iz Sarajeva poskupljuje svoje karte
Nadoplata se primjenjuje za karte rezervirane od 26. juna s polaskom iz europskih zemalja; kreće se od 1 do 72 eura, ovisno o udaljenosti

 

 

Aviokompanije iz Lufthansa grupe uključit će dodatnu naknadu do 72 eura po karti počevši od sljedeće godine kako bi pokrile troškove uvedene Sistemom trgovanja emisijama EU i mandatima održivih avionskih goriva (SAF), objavio je njemački avioprijevoznik u utorak.

 

- Grupacija neće moći sama snositi sve veće dodatne troškove koji proizlaze iz regulatornih zahtjeva u nadolazećim godinama - saopštila je Lufthansa, prenosi Politico.

 

Nadoplata se primjenjuje za karte rezervirane od 26. juna s polaskom iz europskih zemalja; kreće se od 1 do 72 eura, ovisno o udaljenosti.

 

Lufthansa — koja uključuje Eurowings, Swiss, Austrian i Brussels Airlines — saopštila je da će dodatna naknada pokriti troškove ETS-a za avijaciju, mandate SAF-a (koji bi trebali stupiti  na snagu sljedeće godine) i UN-ovu shemu smanjenja emisija Corsia. Nazire se i mogućnost novog poreza na kerozin.Lufthansa se dugo žalila na dodatne troškove koje europskim avioprijevoznicima nameću propisi EU i nacionalni porezi.

 

- Let Lufthanse iz Madrida s presjedanjem u Frankfurtu do Šangaja i natrag koštat će oko 220 eura više 2035. godine - saopšteno je iz Lufthansa Grupe u nedavnom dokumentu, uspoređujući to s povećanjem od oko 40 eura za isto putovanje avio prijevoznkom koji nije iz EU i leti preko Istanbula.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI