OD ČEGA ZAVISI

Evo koliku biste penziju imali kada biste (samo) pet godina radili u Njemačkoj: Šta se boduje?

Biznis Klub 23.06.24, 17:48h

Evo koliku biste penziju imali kada biste (samo) pet godina radili u Njemačkoj: Šta se boduje?
Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat tačno jedan mirovinski bod

 

 

Mnogi s ovih područja zbog mirovine odlaze raditi u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku mirovinu, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za mirovinsko osiguranje.  


Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će biti mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko mirovinsko osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin


Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku. 


Za svaki mirovinski bod ima se pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutačno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutačna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine. I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.
 

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutačna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

 

 

BLIN
KOMENTARI