ZAVRŠENA BH POVORKA PONOSA U SARAJEVU

Iznijeli zahtjeve vlastima u BiH i poručili: Odlučili smo - više ne strahujemo od homofoba, šovinista i fašista!

Hronika 22.06.24, 20:41h

Iznijeli zahtjeve vlastima u BiH i poručili: Odlučili smo - više ne strahujemo od homofoba, šovinista i fašista!
Mi nismo izabrali fašizam već antifašizam i zato ponosno mašemo našim zastavama jedinstva, slobode, ravnopravnosti, autentičnosti i ljubavi. Zato ponosno kažemo da volimo da se ne bojimo - poručili su učesnici Bh. Povorke ponosa danas iz Sarajeva

 

 


Učesnici pete Bh. Povorke ponosa održali su govor ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje su poručili da žele da su vidljivi, te da su otpor i revolucija.


Oni su iznijeli brojne zahtjeve za nadležne te poručili da neće više dozvoliti institucijama da ih ušutkuju te da žele da im omoguće dostojanstven život i glasan protest.


Govorila je članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Anisa Pračić Šehić, koja je pročitala zahtjeve učesnika...


- Zahtijevamo da donesete Zakon o javnim okupljanjima po evropskim standardima i pridružite se porodici pozitivnih praksi i omogućite pravo protesta kao instrumenta obespravljenih i marginaliziranih grupa da se čuje njihov glas. Ne želimo više čekati na jedno od osnovnih prava, a to je pravo na porodičan život. 


Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom. Danas glasno poručujemo da ne pristajemo na vašu tromost kada tražimo zaštitu od nasilnika koja je prividna koja traje koliko i kazna za počinioca. 


Zahtijevamo da donesete izmjene Krivičnog zakona gdje će precizno biti navedeno djelo koje potiče na mržnju i javno izazivanje te poticanje na mržnju na osnovu rodnog i seksualnog identiteta. Nismo niti ćemo ikada biti izolovani dio društva već ćemo biti sastavni dio bh. društva i svih gradova širom naše države.
Jučer, danas i sutra mi smo odlučili da se ne bojimo – da ne strahujemo od homofoba, šovinista i fašista.


- Volimo da se ne bojimo što smo ponosni. Naš ponos nije sram društva, naš ponos je dika države. Zahtijevamo da omogućite transrodnim osobama promjenu oznake spola bez obzira na to da li su transrodne osobe odlučile da skroz prođu tranziciju promjene spola ili ne. 


Nije na vama da odlučujete i dajete dozvolu tijelu i rodnom identitetu. Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanki koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva. Želim poslati poruku s ovog mjesta institucijama da spriječe femicid jer na desetine žena je ubijeno u posljednjih nekoliko godina dok se vi ograđujete od propusta u sistemu kojeg ste vi takog napravili i izražavate saučešće. 


Trebate zaustaviti femicid kako bi se svaka žena osjećala sigurnom. Mi nismo izabrali fašizam već antifašizam i zato ponosno mašemo našim zastavama jedinstva, slobode, ravnopravnosti, autentičnosti i ljubavi. Zato ponosno kažemo da volimo da se ne bojimo - poručila je na kraju Anisa Pračić Šehić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI