JEDNA ŽIVOTNA PRIČA

Gay bračni par iz BiH: 'Bio sam oženjen, išao psihijatru da me izliječi od homoseksualnosti... On mi je spasio život'

Hronika 22.06.24, 17:59h

Gay bračni par iz BiH: 'Bio sam oženjen, išao psihijatru da me izliječi od homoseksualnosti... On mi je spasio život'
Psihički sam mnogo bio maltretiran. Fizički nisam bio napadnut nikad, hvala Bogu. Tako da put gay osobe nije lagan, nije jednostavan, ja uvijek kažem lakše bi bilo da sam straight. Sve bi bilo lakše - kaže Dženan, ističući da gay osobe nikada neće biti shvaćene

 

 

U Sarajevo su danas stigli učesnici povorke iz drugih dijelova BiH, zemalja regiona, ali i svijeta. Među njima je i bračni par iz BiH čija je adresa trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama.


Dženan Zeničanin Frašto i Kemalemir Frašto deset godina su u sretnom braku. Na BH Povorci ponosa su prvi put i o sebi su govorili za N1.


- Prošle godine nas je bilo strah, prije nas je isto bilo strah jer smo mi uključeni u medije malo više. Umjesto da se nagađa kakva prijetnja su gay osobe, da se priča sa gay osobama lično, da se priča s nama i da se vidi ustvari da gay osobe šire ljubav, a ne mržnju. Ljubav je urođena, a mržnja se uči. Širimo ljubav, a ne mržnju - kaže Kemalemir.


Prisjećaju se života u BiH, u državi u kojoj, kako kažu, nisu mogli ostvariti nikakva prava kao članovi LGBTIQ+ zajednice.


- Nismo mogli ostvariti nikakva prava, osnovna prava. Na primjer, ako ovdje želimo da obilježimo godišnjicu našeg braka – to je nemoguće ovdje, napraviti rezervaciju i, znači, ovo je borba za osnovna ljudska prava. Uvijek nas pitaju: ‘Zašto se promovišete, zašto se eksponirate?’, ‘Kakva parada, kakav ponos?’, ‘Zašto vam to treba?’ i upravo im odgovaram ovo što sam i rekao – mi nemamo osnovna prava. Nemamo mogućnost, što je vama normalno i svakodnevnica, mi kao gay osobe nemamo - ističe Kemalemir.


Njihov put, dodaje Dženan, nije bio nimalo lagan.


- Ja kad sam prvo priznao sam sebi da sam gay, nisam mogao odmah reći prijateljima, nego jednom po jednom. Psihički sam mnogo bio maltretiran. Fizički nisam bio napadnut nikad, hvala Bogu. Tako da put gay osobe nije lagan, nije jednostavan, ja uvijek kažem lakše bi bilo da sam straight. Sve bi bilo lakše - kaže Dženan, ističući da gay osobe nikada neće biti shvaćene: 


- Nadam se možda nekad. Gay osoba nije izbor, ne možeš izabrati da budeš gay kao što ne možeš izabrati da si straight, tako da je put gay osobe jako težak i trnovit.


Trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se ne susreću s problemima kao u BiH. Njihov brak je tamo, kažu, legalan i tretira se kao i hetero – brak.


- Apsolutno nema nikakve razlike. U biti svako živi svoj život i niko se ne petlja u ničiji život - dodaje Kemalemir.


Njihovu priču pogledajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI