ŠTA SE SVE PRETHODNO DOGAĐALO

NOS BiH saopćio razloge nestanka struje: Prvi ispadi desili su se dan ranije, naponski kolaps bio je neizbježan!

Hronika 22.06.24, 14:29h

NOS BiH saopćio razloge nestanka struje: Prvi ispadi desili su se dan ranije, naponski kolaps bio je neizbježan!
Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid, desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan

 

 

Nezavisni operator sistema Bosne i Hercegovine (NOS) održao je jučer sastanak sa 40 učesnika povodom nestanka struje u BiH i regiji.


Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali učesnici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji incidenta.


Tu su razmatrani uzroci doveli do prekida u snabdijevanju električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.


- Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnoj Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida. Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi... Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultovao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji istaknuto je u saopćenju NOS-a.


Navode da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za nestanak struje i ističu da će se naredni sastanak održati u ponedjeljak.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI