SVE FUKCIONISALO

U Srbiji bilo struje: Kako su komšije uspjele održati elektroenergetske interkonekcije s regijom tokom kolapsa?

Hronika 22.06.24, 14:12h

U Srbiji bilo struje: Kako su komšije uspjele održati elektroenergetske interkonekcije s regijom tokom  kolapsa?
Za razliku od ostatka regiona, sve interkonekcije Srbije sa sistemima Crne Gore, BiH i Hrvatske i jučer su cijelo vrijeme u potpunosti funkcionirale

 

 

 

Situacija u Srbiji bila je stabilna u petak tijekom kolapsa u dijelu regionalnog elektroenergetskog sustava i prekida u opskrbi strujom, stabilna je i danas, a tako će ostati, izjavila je u subotu srbijanska ministrica energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović.


Ona je za RTS rekla da su sve interkonekcije Srbije sa sustavima Crne Gore, BiH i Hrvatske i jučer cijelo vrijeme u potpunosti funkcionirale.


Još se istražuje razlog jučerašnje havarije koja je izazvala lančane ispade elektroenergetskih sustava u dijelu Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, a pretpostavlja se da su tom nekontroliranom prekidu opskrbe pridonijele i tropske temperature.


To je jedan od najvećih prekida u posljednjih 20 godina, poslije onoga koji se dogodio u Italiji, a zahvatio je i dio Švicarske i to u europskom prijenosnom sustavu, ocijenila je Đedović Handanović, naglasivši da su svi sustavi u regiji i povezani - i zemlje međusobno i sa europskim prijenosnim sustavima i da je "situacija poprilično kompleksna".


Sjever Crne Gore je, zahvaljujući povezanosti s eletroenergetskim sustavom Srbije, normalno funkcionirao, uključujući i rad Termoelektrane "Pljevlja", rekla je Đedović Handanović, dodajući i da su interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.


S obzirom na to da su i termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, "mi smo osigurali dodatna napajanja kolegama u regiji i zaista sam ponosna na to", rekla je srbijanska ministrica energetike. Ustvrdila je da su zahvaljujući ulaganjima Srbije u elektroenergetski sustav od 2015. godine sve interkonekcije sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i jučer bile u funkciji.  


- Ove godine ćemo imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovici iduće godine. Prijenosni sustav smo jačali u prethodnim godinama i to se pokazalo. Međutim, mi smo svi povezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam - rekla je srbijanska ministrica energetike i rudarstva, prenosi Hina.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI