i susjedi se nasekirali

Kompletna Dalmacija i dijelovi Slavonije ostali bez struje, a Hrvatski elektroprijenos se oglasio tek nakon sat vremena

Hronika 21.06.24, 15:44h

Kompletna Dalmacija i dijelovi Slavonije ostali bez struje, a Hrvatski elektroprijenos se oglasio tek nakon sat vremena
Prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju pa sve do Rijeke

 

 

Dalmacija je oko 12:25 sati ostala bez struje. Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojni otoci... Bez struje je ostala praktički cijela Dalmaciji. Struje nije bilo ni u dijelovima Slavonije, prenosi Index
.

Nestala je i u u dijelovima BiH i Crne Gore te Albanije. 


Struja se počela vraćati oko 13:30 sati, prvo u Hrvatskoj, a onda i u drugim zemljama.


Raspad mreže u tri države


Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje. Tri države međusubno razgovaraju da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije.


Kako je na press konferenciji rekao Danko Blažević iz Hrvatskog operatera prijenosnog sustava, prema preliminarnim informacijama sve je krenulo od ispada dalekovoda između Grčke i Albanije: "Onda su se tokovi poremetili".


HEP-u trebalo sat vremena da se oglasi


HEP, koji se oglasio tek sat vremena nakon nestanka struje, poručio je da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, rekli su. 


"Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja."

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI