okus koji mnogi i dalje obožavaju

Nostalgična priča: Evo kako je nastao popularni sladoled koji je svako bar jednom probao

Biznis Klub 21.06.24, 09:32h

Nostalgična priča: Evo kako je nastao popularni sladoled koji je svako bar jednom probao
Možete pronaći u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, a određena količina izvozi se u Njemačku

 

Nostalgije nikad dosta u Facebook grupi ‘Dubrovik nekad‘. Ovaj put u sjećanja je, primjereno godišnjem dobu, administrator gospar Ivo Batričević prizvao Snjeguljicu, kultni Ledov sladoled koji ove godine slavi 64. rođendan. Kroz godine se mijenjao dizajn omiljene ledene slastice, ali je okus malim i velikim obožavateljima ostao jednako privlačan.

 


O popularnom sladoledu nazvanom po omiljenom liku iz bajke braće Grimm ‘Snjeguljica i sedam patuljaka‘, više nam je otkrila glasnogovornica Leda Tatjana Petričušić:

 

- Na radost brojnih Zagrepčana, posebno mališana, 1958. godine dogodila se prava slatka inovacija - na lokaciji na kojoj se i danas nalazi Ledo, na zagrebačkoj Peščenici, nastala je legendarna "Snjeguljica", prvi industrijski sladoled u tadašnjoj Jugoslaviji. Kao i svaka dobra priča, sve je počelo pomalo slučajno, kad se u tadašnjoj Zagrebačkoj mljekari (danas Dukatu) pojavio višak mlijeka, a još nije bilo tehnologije koja bi to mlijeko preradila u mlijeko u prahu, maslac ili nešto treće. Poklopilo se da je baš u to vrijeme, nakon što je izložen na zagrebačkom Velesajmu, kupljen američki stroj VitaFriz na kojem je proizvedena prva Snjeguljica, danas važan dio hrvatske industrijske baštine i jedan od rijetkih proizvoda u Hrvatskoj koji su toliko dugo zadržali popularnost. Osim toga, kroz šest i pol desetljeća zadržala je i svoj popularan i jednostavan sastav vanilije i hrskavog kakao preljeva, oblik i veličinu sve do danas. Upravo zbog svoje jednostavnosti bila je, i ostala, omiljena generacijama. - ističe Petričušić i dodaje kako se kroz povijest jedino mijenjala ambalaža:

 

- Prvo pakiranje bio je bijeli omot s ružičastim printom Snjeguljice i pahuljama snijega, a dizajnirao ga je poznati Slavko Marjanac kojeg se smatra pionirom crtanog filma. Dizajn se kontinuirano usavršavao, prateći inovacije tvornice Ledo, no zaštitni lik Snjeguljice na ambalaži u pravilu ima središnje mjesto. Od bijelog omota s ružičastim printom Snjeguljice i pahulja do danas nama poznatijeg klasičnog omota s crnokosim i bljedoputim likom Snjeguljice – ističe sugovornica i dodaje kako je od 1958. do danas proizvedeno više od 200 milijuna Snjeguljica:

 

- Ovim brojem bi se, preračunato u kilometre, svim Snjeguljicama moglo opasati gotovo polovicu planeta Zemlje. Snjeguljica je uvijek bila na štapiću, a jedine varijacije su u pakiranju pa u Snjeguljici potrošači mogu uživati u pojedinačnom ili multipack izdanju, idealnom za dijeljenje - kaže glasnogovornica. Snjeguljica se, napominje, danas izvozi na tržišta gdje postoji baza potrošača koji su od ranije emotivno vezani za ovaj sladoled– tako ju možete pronaći u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, a određena količina izvozi se u Njemačku.

 

 

(Dubrovački vijesnik/DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI