zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a

Vukanović: Porodica Dodik 'spržila' bi i trezor Švicarske, sakrivaju se iza nekog srpstva

Front 21.06.24, 08:54h

Vukanović: Porodica Dodik 'spržila' bi i trezor Švicarske, sakrivaju se iza nekog srpstva
Kaže i da su američke sankcije "ogolile kako Milorad i Igor Dodik kontrolišu sve te firme koje su dobile stotine miliona maraka poslova".

 

 

Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, komentarisao je aktuelne političke teme poput sankcija uvedenih ljudima i kompanijama bliskih porodici Dodi. On je, također, govorio i o nedavno održanom svesrpskom saboru.

 

Na pitanje podriva li aktuelna vlast u RS-u, na čelu s Miloradom Dodikom, ustavno-pravni poredak i suverenitet BiH ili je to zabava za narod, odgovorio je:

 

- Retorički da, suštinski ne. Oni najviše podrivaju institucije RS. Oni su žrtvovali Republičku izbornu komisiju, Dodik je rekao da oni moraju to da napuste jer ih je imenovao CIK i Christian Schmidt. Ti ljudi su podnijeli ostavke. Idu lokalni izbori, nemate izbornu komisiju. On je zgazio NSRS. Toliko smo odluka donijeli koje je on pogazio. Posljednja u nizu da neće izaći na izbore, da će on imati svoj izborni zakon, na kraju je kleknuo pred Schmidta i poljubio ga u ruku i rekao – mi izlazimo na izbore. Pitam se šta taj čovjek treba više treba da uradi da bi se zgadio ovom narodu, dokad narod može da trpi poniženja, koja su više nego brutalna, kazao je Vukanović.

 

 

Kaže i da su američke sankcije "ogolile kako Milorad i Igor Dodik kontrolišu sve te firme koje su dobile stotine miliona maraka poslova".

 

- Posao digitalizacije - Edin Forto bi trebao da izađe u javnost i da kaže da li sam ga ja upozoravao prije nego što je poslao Siriusu. Sve što se događa danas, upozoravao sam prije pola godine, pojasnio je Vukanović.

 

Upitan hoće li doći u pitanje digitalizacija u BiH i fiskalizacija u RS-u, naglasio je:

 

"Ne znam kako firme koje nemaju račun i kojima radnici neće moći primiti platu da rade bilo kakav posao".

 

Dalje navodi da je "Dodik svu svoju porodicu uključio u taj biznis, a najviše štete je napravio svojoj porodici".

 

- RS nema dovoljno prihoda, njima da date trezor Švicarske ili UN-a, oni bi ga spržili. Igor Dodik je neformalni ministar finansija i prvi čovjek vladajuće stranke. Oni žele da uređuju svaku poru ovog društva i uvijek se sakrivaju iza nekakvog srpstva, kazao je on.

 

Na pitanje hoće li ovo biti, na osnovu nametnutih odluka, pošteni izbori, kaže - apsolutno ne.

 

- Schmidt je prošli put rekao imamo mjere integriteta, pa kad je pokradeno 14.000 glasova, rekao to su bile manje nepravilnosti. Svi smo ostali šokirani. Tada je on otišao u Beograd, pod misterioznim okolnostima, sastao se s nekim ljudima, i Dodiku se progledalo kroz prste. To je ključni, poguban moment za čitavu BiH. Ja sam i tad govorio ljudima iz SDP-a – dajte vi njemu vlast, ali ako mu date četvrtog delegata, mi smo svi gotovi četiri godine. I evo Zukan Helez je priznao da su u SDP-u radili da Dodik dobije četvrtog delegata. Ko je to uradio, sad se busaju u prsa, Bećirović i Nikšić i svi ostali, vi ste najveći neprijatelji BiH. Čovjeku koji ne vlada sobom dali ste ključeve da budemo svi njegovi taoci. Nadam se da će to kazniti građani BiH na izborima. Nema fer izbora dok ne budu skeneri na svakom mjestu. Schmidt je svjestan svoje odgovornosti, ali pod pritiskom je uveo neke svoje mjere, rekao je Vukanović u intervjuu za FTV.

 

O Igoru Dodiku dalje kaže:

 

"Otac ga je uspio uvući u sve te korupcionaške afere, on iz sjene kontroliše sve tokove, prije svega novca. Njih ima i u sky aplikacijama oko šverca narkotika. Mi postajemo mafijaška država. Igor Dodik je tako duboko zaglibio u sve to, ali kad tata ode čitav sistem će se urušiti, i ta stranka će nestati nakon godinu dana".

 

Osvrnuo se i na "svesrpski sabor", utvrdivši da to nije "svesrpski sabor" - to je sabor vlasti Srbije i RS.

 

- I to je taj vjetar u leđa koji Dodik ima od aktuelne vlasti u Srbiji. Srbija je trebala da ostane neutralna, da nema podršku Vučića, Dodik bi davno izgubio vlast, istakao je.

 

Ocijenio je i da ime Srebrenice ne treba mijenjati.

 

- Ta inicijativa je samo došla da se izazove reakcija iz FBiH i da se opet ta užasna stvar iz naše prošlosti iskoristi za dobijanje jeftinih političkih poena. Da je političarima stalo do Srebrenice, ne bi to mjesto bilo bez banke, pekare, poručio je Vukanović.

 

Na pitanje je li se desio genocid, kazao je da ne može priznati presude.

 

- Ne mogu da shvatim da neko prihvata presude u kome su Srbi nestali iz područja Hrvatske, a niko od Hrvata nije odgovarao. Niko od Albanaca nije odgovarao za progon Srba s Kosova, kazao je.

 

Inače, Vukanović je, pokušavajući da ilustruje lažni Dodikov patrotizam, podigao tri prsta, međutim, kazao je kako se ne radi o provokaciji.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI