burno u parlamentu

Bez entitetske većine za smjenu Nešića u prvom krugu glasanja, ali još nije gotovo: 'Na granici smo kvoruma'

Front 20.06.24, 16:04h

Bez entitetske većine za smjenu Nešića u prvom krugu glasanja, ali još nije gotovo: 'Na granici smo kvoruma'
“Moje riječi su izvučene iz konteksta i pogrešno interpetrine. Moje namjere nisu bile da uvrijedim stvarne žrtve Srebrenice”, rekao je Nešić

 

 

Incijativa SDA za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića nije dobila podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine u prvom krugu glasanja jer nije postojalo entitetske većine.


Poslanik Midhat Čaušević obrazložio je inicijativu u ime predlagača (Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević). U inicijativi je navedeno da je Nenad Nešić, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prenosi N1.

 

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, “stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta”.


Na sjednici se obratio i ministar Nešić koji je prvo poručio Čauševiću “kako ga se ne boji”.


“Moje riječi su izvučene iz konteksta i pogrešno interpetrine. Moje namjere nisu bile da uvrijedim stvarne žrtve Srebrenice”, rekao je Nešić.


Kazao je kako ima pravo da iznese svoje mišljenje te najavio kako će se “u decenijama koje dolaze pojaviti činjenice o Srebrenici koje neće biti jednostvne ni za bošnjački ni za srpski narod, a ni za međunarodnu zajednicu”.


“Moje izjave nisu bile usmjerene ka negiranju ili umanjivanju patnje stvarnih žrtava, ali ja sam tada govorio o lažnim žrtvama”, rekao je Nešić.


Ponio je Nešić spisak za koji tvrdi da sadrži imena onih koji se nalaze u Memorijalnom centru Potočari, a da su živi. Istu stvar radio je i Milorad Dodik, lider SNSD-a i njegov politički partner, pa je utvrđeno da je riječ o osobama koje imaju ista imena i prezimena.


“Kada sam pričao taj vic o kojem govorite želim reći da sam spreman pokloniti se svakoj žrtvi i bošnjačkoj i srpskoj”, rekao je.


Potom je pokazao fotografije srpskih žrtava navodeći kako je jedan od njih Anđelko Mlađenović “čija je glava odsječena i odnesena u Srebrenici te da se s njom igrao fudbal”.


“Za mene je svaka žrtva i suza ista bez obzira da li je bošnjačka, srpska, hrvatska ili bilo koga ko živi ovdje”, rekao je.


Čauševića je pitao da li ga “plaši otkrivanje Sky aplikacija” i sporazum koji je za njegovog mandata “potpisan sa Europolom”. Potom je rekao kako je i on “protjeran iz Sarajeva”.


Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović je zamolio poslanike da budu na nivou.


Uslijedila je burna rasprava, a potom i glasanje. Za smjenu je bilo 21, protiv je bilo 11, a dvoje suzdržano u prvom krugu. Slijedi drugi krug glasanja. U toku je pauza s obzirom da je Radmanović utvrdio da je sjednica na “granici kvoruma”.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI