Otišli na crnu listu

Zloupotreba države: Staša Košarac dao crnolistaškom Prointeru ugovore vrijedne najmanje pola miliona maraka

Front 18.06.24, 20:31h

Zloupotreba države: Staša Košarac dao crnolistaškom Prointeru ugovore vrijedne najmanje pola miliona maraka
Kako je vidljivo, Prointer Sarajevo i Banja Luka su redovni snabdjevači Ministarstva kojim rukovodi Košarac već drugi mandat i do sada su od naših para kasirali više od pola miliona maraka

 

 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čelu s kadrom SNSD-a Stašom Košarcem, sklopilo je između 2021. i 2023. godine ugovore s firmama Prointer Banja Luka i Prointer  Sarajevo vrijedne više od pola miliona maraka, piše Raport.

 

Kompanija Prointer se danas našla na američkoj "crnoj listi", a već dugo se govori da je bliska porodici Milorada Dodika i da je zbog toga godinama u entitetu Republika Srpska dobivala ugovore od tamošnjih institucija, ustanova i zavoda čiji broj premašuje hiljadu, a vrijednost tih ugovora desetine miliona maraka.

 

Prointer, kojem su kako se pretpostavlja raniji svjetski partneri kao što su softverske kompanije SAP i Microsoft okrenuli leđa zbog povezanosti s režimom u RS i sumnji da su upravo zahvaljujući bliskosti Miloradu Dodiku i njegovom sinu Igoru 'pobjeđivali' kao najuspješniji i najpovoljniji ponuđači u oblasti nabavke računarske opreme, održavanju softerskih sistema i sličnih poslova iz IT oblasti , uprkos svemu uspio se 'nakačiti' i na državne jasle, a sve zahvaljujući Staši Košarcu.

 

Košarac, koji je 'prvi do Dodika' u svakoj priči o napuštanju SNSD-ovih kadrova iz državnih institucija i jedan od glasnijih SNSD-ovih jurišnika na državne institucije poput Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH, Suda BiH…, itekako voli i priznaje državu Bosnu i Hercegovinu kada treba 'zagrabiti' u budžet koji pune poreski obveznici ove zemlje i dijeliti ga firmama i fondacijama koje se vežu za porodicu njegovog stranačkog šefa.

 

Tako je, kako je vidljivo iz dokumenata, Košarac potpisao brojne ugovore s Prointerom, počev od onih za nabavku računarske opreme u Ministarstvu na čijem je čelu, preko održavanja različitih sistema, pa do čak i nabavke klima uređaja za server salu za što je opet angažiran Prointer.

 

Jedan od posljednjih ugovora za nabavku računarske opreme u MVTEO, Košarac je potpisao krajem novembra prošle godine i taj ugovor vrijedan je oko 22.000 KM. No, samo dva mjeseca ranije, tačnije u septembru 2023. Košarac je s Prointerom potpisao ugovor za nabavku računarske i mrežne opreme u vrijednosti oko 166.000 KM!

 

Kako je vidljivo, Prointer  Sarajevo i Banja Luka su redovni snabdjevači Ministarstva kojim rukovodi Košarac već drugi mandat i do sada su od naših para kasirali više od pola miliona maraka.

 

Možda je ovaj iznos i veći, jer nemamo potvrdu da smo imali uvid u sve ugovore koje je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sklopio s Prointerom, piše ovaj portal.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI