nakon 24 godine

Putin danas u posjeti Sjevernoj Koreji: Sastaće se sa Kim Jong Unom dok u Bijeloj kući vlada velika nelagoda

Front 18.06.24, 12:01h

Putin danas u posjeti Sjevernoj Koreji: Sastaće se sa Kim Jong Unom dok u Bijeloj kući vlada velika nelagoda
Putin je također obećao podršku Pjongjangovim naporima da brani svoje interese uprkos onome što je nazvao "američkim pritiscima, ucjenama i vojnim prijetnjama"

 

 

Vladimir Putin danas će posjetiti Sjevernu Koreju prvi put nakon 24 godine. Putin će se sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom na razgovorima u glavnom gradu, Pjongjangu.


Njih dvojica su se posljednji put sreli u septembru na kosmodromu Vostochny na ruskom Dalekom istoku, ali ovo je prva Putinova posjeta Pjongjangu od 2000. godine. SAD su izrazile zabrinutost zbog "produbljivanja odnosa između ove dvije zemlje".


Prijateljska posjeta


Kremlj je posjetu opisao kao "prijateljsku državnu posjetu", dok ruski mediji izvještavaju da bi Putin i Kim mogli potpisati sporazum o partnerstvu, uključujući i pitanja sigurnosti, te će dati zajedničke izjave za medije.


Očekuje se parada na trgu Kim Il Sung. Putin će također prisustvovati koncertu i posjetiti Pravoslavnu crkvu Svetog Trojstva u Pjongjangu, jedinu pravoslavnu crkvu u Sjevernoj Koreji.


Postoje izvještaji da će Putin boraviti u gostinjskoj kući Kumsusan u Pjongjangu, gdje je kineski lider Xi Jinping posljednji put boravio tokom svoje državne posjete Sjevernoj Koreji 2019. godine.


Putin će doći sa svojim novim ministrom odbrane, Andrejem Belousovim, dok će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i zamjenik premijera Aleksandar Novak također biti dio delegacije, prenosi Avaz.


Ruski predsjednik je pohvalio Sjevernu Koreju za "čvrstu podršku" Moskvi u ratu u Ukrajini pred svoju posjetu, u pismu objavljenom u sjevernokorejskim državnim medijima. Obećao je izgraditi trgovinske i sigurnosne sisteme s Pjongjangom "koji nisu pod kontrolom Zapada", u članku objavljenom u Rodong Sinmunu, glasilu vladajuće stranke Sjeverne Koreje.


Putin je također obećao podršku Pjongjangovim naporima da brani svoje interese uprkos onome što je nazvao "američkim pritiscima, ucjenama i vojnim prijetnjama". Kim je prošle sedmice izjavio da su odnosi s Rusijom "razvili u neraskidiv odnos saboraca".


Tokom njihovog sastanka prošle godine, Putin je rekao da vidi "mogućnosti" za vojnu saradnju sa Sjevernom Korejom, dok je Kim poželio ruskom predsjedniku "pobjedu" u Ukrajini.


Zabrinuta Bijela kuća


Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog bližih veza između Rusije i Sjeverne Koreje. "Nismo zabrinuti zbog puta" Putina, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u ponedjeljak. "Ono što nas brine je produbljivanje odnosa između ove dvije zemlje."


John Nilsson-Wright, šef programa za Japan i Koreje na Centru za geopolitiku Univerziteta Cambridge, rekao je da Putin "jača veze sa svojim starim partnerom iz Hladnog rata" u nastojanju da "protivriječi svakoj sugestiji da su SAD i njihovi saveznici uspjeli izolirati Moskvu". "On jača odnose između autoritarnih režima u trenutku kada su demokratske vlade u defanzivi, suočene s globalnim sigurnosnim izazovima" na Bliskom Istoku, u Istočnoj Aziji i Ukrajini, dodao je.


(DEPO PORTAL/jk/photo Video Prsc)

BLIN
KOMENTARI