Da budete sigurni

Ovih pet uređaja trebate isključiti iz struje prije odlaska na godišnji odmor

Auto & Dom 18.06.24, 10:38h

Ovih pet uređaja trebate isključiti iz struje prije odlaska na godišnji odmor
Prije putovanja biste trebali isključiti svoje kućanske uređaje kako biste bili sigurni te se mogli posvetiti uživanju na odmoru

 

 

Iako mnogi u svom domu imaju mnoštvo kućanskih uređaja, to ne mora predstavljati njihovu sigurnost. Neki uređaji mogu dovesti do strujnih udara ako su ostali uključeni, a mogu vam se i povećati režije za struju.


Prije putovanja biste trebali isključiti svoje kućanske uređaje kako biste bili sigurni te se mogli posvetiti uživanju na odmoru.
 

Mali kuhinjski uređaji
 

Dan Mock, direktor u Mister Sparkyju tvrdi da je blendere, aparate za kavu, tostere i druge male kuhinjske uređaje, najbolje isključiti iz struje prije napuštanja doma. Rekao je da ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade.
 

Stručnjak Mathew Shelly iz Dualita preporučio je isključivanje malih kuhinjskih aparata jer se tako smanjuje rizik od požara ili oštećenja uređaja ako dođe do strujnog udara.
 

Ventilatori
 

Mock preporučuje isključivanje svih ventilatora i pročišćivača zraka prije napuštanja doma. Istaknuo je da ne trebaju biti uključeni jer tako riskirate kvar ili požar u slučaju strujnog udara. Ovi uređaji također troše mnogo struje kada ostanu u stanju pripravnosti.
 

Računari
 

Domovi koji imaju pametne sustave također mogu biti u opasnosti, ako ostave uključene uređaje. Mock je rekao da uređaji koji su ostali uključeni u struju predstavljaju jednu od glavnih pogrešaka koju treba izbjegavati.


Objasnio je da nije dovoljno imati računalo u stanju mirovanja kada odlazite na putovanje koje traje više od jednog dana.
 

Perilice za posuđe i rublje

 

Ian Palmer-Smith, stručnjak za kućanske uređaje u kompaniji Domestic & General, rekao je kako perilice za posuđe i rublje troše puno struje zbog potrebe za vodom. Oni troše više energije od ostalih u stanju pripravnosti jer moraju biti spremni zagrijati vodu na zahtjev.
 

Televizori i konzole za igre
 

Ostavljanje uključenih televizora i konzola za igre također predstavlja pravu opasnost za vaš dom. Mock tvrdi da su to uređaji koji često ostanu uključeni u struju, kada ljudi odlaze na put.

 

“Ako bude jake oluje dok ste odsutni, a nemate zaštitu od napona za cijelu kuću, uređaji poput televizora i konzola izloženi su opasnosti od preopterećenja i kratkog spoja”, rekao je, piše Net.hr.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI