Sastali se predsjednici

Bećirović rekao Zelenskom da uči od Sarajeva: 'Spasite Kijev, ne dajte Rusiji da izazove rat u Evropi...'

Front 16.06.24, 16:02h

Bećirović rekao Zelenskom da uči od Sarajeva: 'Spasite Kijev, ne dajte Rusiji da izazove rat u Evropi...'
Bećirović je istakao kako podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava i osnovnih načela na kojima se temelji civilizirani svijet

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića učestvovao je na „Samitu o miru u Ukrajini“ koji e održava danas u švicarskom Luzernu.

 

Bećirović je istakao kako podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava i osnovnih načela na kojima se temelji civilizirani svijet.

 

- Država Bosna i Hercegovina, kao žrtva brutalne agresije od 1992. do 1995, potpuno razumije patnje i stradanje građana Ukrajine. Nažalost, Evropa se ponovo suočava s politikom teritorijalnog ekspanzionizma.

 

Krajnji cilj agresorskih ratova protiv Bosne i Hercegovine i Ukrajine je isti – teritorijalno proširenje.

 

Zato je jedna od poruka iz moje države glasila: „Učite od Sarajeva – spasite Kijev - poručio je Bećirović.

 

 

Dodao je kako smatra da pravedni i trajni mir u Ukrajini nema alternativu.

 

- Ruska agresija na Ukrajinu je u prethodnih 28 mjeseci prouzrokovala užasne posljedice. Bosna i Hercegovina se nakon početka ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) i čvrsto je iskazala podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

 

Moja država se u međunarodnim organizacijama redovno pridružuje izjavama, inicijativama i odlukama kojima se osuđuje ruska agresija. Slobodni svijet, između ostalog, ima dva važna zadatka:

 

Prvi, pomoći narodu Ukrajine da odbrani svoju državu. Drugi, ne dozvoliti Rusiji da izazove novi rat na evropskom kontinentu i tako skrene pažnju s agresije na Ukrajinu - rekao je Bećirović.

 

Dodao je da su ova dva zadatka povezana.

 

- Zbog toga, moram upozoriti da proruske snage u Bosni i Hercegovini ugrožavaju mir.

 

Organi bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i regije. Zato, pozivam slobodni svijet da još snažnije pomogne Ukrajini, ali i da spriječi destabilizaciju Zapadnog Balkana - rekao je.

 

(DEPO PORTAL/mm)

 

 

BLIN
KOMENTARI