Amerika se usprotivila

Pojedine države EU žele oslabiti ovlasti OHR-a i Schmidta u BiH: Cilj je destabilizacija?

Front 15.06.24, 19:24h

 Pojedine države EU žele oslabiti ovlasti OHR-a i Schmidta u BiH: Cilj je destabilizacija?
Smanjenje nadležnosti OHR-a bi donijelo nove neizvijesnosti i napetosti u našu zemlju, a destabilizirajućim faktorima dodalo novi vjetar u leđa kada je riječ o zapaljivoj retorici

 

 

Uoči sastanka Vijeća za implementaciju mira koji će biti održan u Sarajevu, pojedine države Evropske unije jasno pokazuju da nisu spremne stati iza države Bosne i Hercegovine, te poslati poruku da separatističke aktivnosti moraju stati.

 

Kako je potvđeno za Oslobođenje iz diplomatskih izvora, određene države EU žele da smanje ovlasti OHR-a i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

 

Umjesto podrškom integraciji Bosne i Hercegovine u evropsku porodicu, te države su više okupirane željama Milorada Dodika iz kojih jasno proizilazi želja za potpunim miniranjem autoriteta Christiana Schmidta u našoj državi.

 

Smanjenje nadležnosti OHR-a bi donijelo nove neizvijesnosti i napetosti u našu zemlju, a destabilizirajućim faktorima dodalo novi vjetar u leđa kada je riječ o zapaljivoj retorici i podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

 

Uz podršku svemu tome, inicijativom za ograničavanje ili smanjivanje uloge i autoriteta Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji, direktno bi se udarilo i na državu Bosnu i Hercegovinu ali i na Dejtonski mirovni sporazum, koji jasno ističe da je OHR utvrđen kao međunarodni jamac i faktor sigurnosti u slučaju da sile unutar države, kao i oko nje, potaknu na njenu podjelu.

 

Vrijedi istaći da se svemu ovome snažno protive i Sjedinjene Američke Države i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je Michael Murphy.

 

Na ovu informaciju su također uslijedile burne reakcije iz Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI