Kriv za genocid

Ratni zločinac Karadžić gubi svijest: 'Često su ga dovodili iz kupatila...'

Hronika 15.06.24, 19:03h

Ratni zločinac Karadžić gubi svijest: 'Često su ga dovodili iz kupatila...'
Porodica zločinca tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše, a da mu se "ne pruža nikakva medicinska pomoć"

 

 

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (78) u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt proteklih dana više puta je padao u nesvijest. 

 

Porodica zločinca tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše, a da mu se "ne pruža nikakva medicinska pomoć".

 

Kćerka ratnog zločinca Sonja Karadžić Jovičević rekla je za Novosti da je njen otac u posljednjih šest dana nekoliko puta gubio svijest i prilikom padova povredio je glavu, kuk, rebra i oba ramena.

 

- Svaki put su ga dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja. Za ovih više od dva mjeseca od prošlog alarmantnog stanja, nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije - rekla je.

 

Opet je iznijela obziljne optužbe i kazala kako je to "sistematsko, nehumano lišavanje čovjeka njegovih prava na medicinsku pomoć u cilju izazivanja nepovratne štete i posljedica, kako bi došlo do spore, mučne i sigurne smrti".

 

Karadžić je na doživotnoj robiji nakon što je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI