Problemi

Pakao za advokate u BiH: Sud više nema novce da ih plaća, kako je došlo do toga?

Biznis Klub 15.06.24, 12:31h

Pakao za advokate u BiH: Sud više nema novce da ih plaća, kako je došlo do toga?
Ističu i da su suočeni sa novim udarima na advokaturu nastojanjima da se iz članstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine eliminišu predstavnici advokature koji su do sada bili predstavnici svojih Komora

 

 

Dopisom Suda Bosne i Hercegovine od 30. maja ove godine Advokatska komora RS-a i Advokatska komora FBiH obaviještene su o nedostatku raspoloživih sredstava na poziciji troškova za branioce po službenoj dužnosti pred tim Sudom.

 

- Advokati u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su svjedoci činjenice da advokatura u Bosni i Hercegovini sve više biva potisnuta na margine društva, iako pravosudni sistem Bosne i Hercegovine ne može da funkcioniše bez te djelatnosti - navode iz advokatskih komora.

 

Prethodno, navode, u periodu od skoro godinu dana obje advokatske komore su preko svojih predstavnika vodile intezivne pregovore sa predstavnicima entitetskih ministarstava pravde, kao i sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine u pravcu jačanja advokature i poboljšanja statusa advokata, donošenjem novih Tarifa kojima se vrednuje rad advokata.

 

- Od obećanja da će se zahtjevi advokatskih komora uvažiti u razumnom roku došli smo u situaciju da nakon gotovo godinu dana od početka tih pregovora, sada nema sredstava za isplatu naknada braniocima po službenim dužnostima pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetima ratnih zločina. Ignorantski stav nadležnih instituacija prema nastalom problemu samo doprinosi jačanju nepovjerenja građana Bosne i Hercegovine u pravosudni sistem zbog njegove tromosti, a poraznom se ocjenjuje i činjenica da se i u drugim krivičnim postupcima pred nadležnim sudovima kasni sa isplatama naknada braniocima - saopćeno je.

 

Ističu i da su suočeni sa novim udarima na advokaturu nastojanjima da se iz članstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine eliminišu predstavnici advokature koji su do sada bili predstavnici svojih Komora, a u bliskoj prošlosti advokati su se morali boriti da budu uključeni u najznačajnije procese reformi zakonodavstva iz krivične i građanske oblasti, iako bi bilo potpuno prirodno da advokatura u tim procesima ima jedno od dominantnijih uloga.

 

- Advokatima u Republici Srpskoj su odavno oduzeta mnoga ovlašćenja, posebno iz segmenta nadležnosti sastavljanja pravnih poslova o prometu nepokretnosti. Zbog nastale situacije, obje advokatske komore će u narednom periodu razmotriti načine preduzimanja radikalnijih mjera, iu tom smislu svakako mjeru obustave rada u segmentu odbrana po službenim dužnostima - ističu.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI