direktor Memorijalnog centra Srebrenica

Emir Suljagić najizvjesniji kandidat za ambasadora BiH u Hagu?

Front 11.06.24, 19:43h

Emir Suljagić najizvjesniji kandidat za ambasadora BiH u Hagu?
Suljagića će predložiti aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović

 

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uskoro će razmatrati prijedlog imenovanja novih ambasadora BiH u zemljama u kojima aktuelnim šefovima bh. diplomatskih misija ističe mandat.

 

Kako saznaje Raport najviše interesa izaziva pozicija prvog čovjeka Ambasade BiH u Nizozemskoj, gdje je trogodišnji mandat istekao ambasadoru Almiru Šahoviću, a prema saznanjima  Raporta, proteklih mjeseci, bilo je više zainteresiranih koji su raznim 'kanalima' lobirali da baš oni budu predloženi i izabrani za tu funkciju.

 


Prema informacijama Raportovih izvora najviše šansi da bude predložen za ambasadora BiH u Hagu, trenutno ima Emir Suljagić, aktuelni direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

 

Kako saznaje raport Suljagića će predložiti aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

 

Očekuje se da će prijedlog da Suljagić bude imenovan za ambasadora BiH u Nizozemskoj izazvati protivljenje i negativne reakcije članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, jer je Suljagić i istaknuti borac za širenje istine o genocidu u Srebrenici. Suljagić je kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari pokrenuo i realizirao niz projekata koji doprinose učvršćivanju temelja i nadogradnji kulture pamćenja i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a što je sigurno doprinijelo i usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

 

Međutim, ukoliko Suljagić bude predložen za ambasadora BiH u Nizozemskoj, Cvijanović ukoliko eventualno i pokuša blokirati njegovo imenovanje, može se suočiti s blokadom pri imenovanju nekog ambasadora iz reda srpskog naroda, tako da je takav scenarij teško izvjestan.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI