ZBOG IZJAVA ANDRIJE MANDIĆA

Konaković uputio protestnu notu Crnoj Gori: 'Navikli smo to od njega... Svesrpski sabor nije skup dviju država!'

Front 10.06.24, 20:31h

Konaković uputio protestnu notu Crnoj Gori: 'Navikli smo to od njega... Svesrpski sabor nije skup dviju država!'
Konaković je dodao da će u toku dana analizirati da li će sutra poslati protestnu notu Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

 

 


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je uputio protestu notu Crno Gori zbog spornih izjava predsjednika Skupštine Andrija Mandića da je 'svesrpski sabor skup dviju država'.


- Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH - kazao je.


Konaković je dodao da će u toku dana analizirati da li će sutra poslati protestnu notu Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Tvrdi da je svesrpski sabor veoma opasna stvar te da poruke nisu nimalo naivne.  


Smatra da je nepoštivanje koje BiH u posljednje vrijeme doživljava od Vučića kulminiralo na tom saboru, te da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu BiH, kao što je niz termina i fraza koje su neustavne i koje pokazuju grubo miješanje u unutrašnje uređenje BiH.


- Vučića smo izveli na čistac, i Evropi i svijetu pokazali njegovo pravo lice. Ogolili smo rusku imperiju na Balkanu u kojoj on ima neki generalski status, dok je Dodik prateći vokal. Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori. Više ne krije da je izvršilac tih politika – kazao Konaković.


O tome će, dodao je, detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz EU s kojima u narednom periodu ima sastanke, 'jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u nekim procedurama'.


Tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta BiH.  

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI