FOTO/ TO JE MUZEJ!

Neka ostane ovakav kakav jeste, to je najbolja slika BiH! Ne mogu je promijeniti ni najbrži automobili planeta...

Nedjeljni magazin 09.06.24, 16:29h

Neka ostane ovakav kakav jeste, to je najbolja slika BiH! Ne mogu je promijeniti ni najbrži automobili planeta...
Kao da nisu prošla tri desetljeća, ili decenije, poslije rata. Muzej je prepušten propadanju i sve manjem sjaju i značenju onog Historijski muzej Bosne i Hercegovine

 

 


Piše: Pavle PAVLOVIĆ
Foto: Dragana PAVLOVIĆ SALAMUNOVIĆ


U nedjeljno jutro, dok su tisuće Sarajlija i njihovih gostiju hitale prema mjestu Red Bull cirkusa sa formulom 1 i drugim trkačim bolidima, ja sam se, uz sve glasnije, testno brundanje moćnih auspuha, probijao prema mojoj logi puberteta.


Dočekao me je Muzej revolucije iz naše mladosti - zdanje koje je ukrasilo naš dio Marijin Dvora i pojačalo naše puhanje među drugom rajom da niko nema dva muzeja na desetak metara od kućnih vrata.


Jeste da su zgrade Zemaljskog muzeja bile impresivnije, pravo ogladalo austrougarske arhitekture, ali i poligon strogih čuvara. Što su nam ponekada, kada smo upadali u pljačku voćki po Botaničkoj bašti, prijetili i puškama bibernjačama.

 

historijski-muzej-pavle-4


Zato je Muzej revolucije bio primamljiviji, čuvari su podnosili našu graju u igri oko trofejnih tenkova, topova. Ih, koliko sam se puta zanosio da sam Maršal Tito uzvikujući sa kupole starog tenka - proleteri za mnom!


Onda su došle neke godine kada su Rusi napali Čehoslovačku i kada su u naš kvart došli izgubljeni turisti iz Praga. Mjesecima su čekali kada će se moći vratiti doma.


Naravno, među njima je bilo i mladih, lijepih Čehinja, Za druženje s njima najbolje su odgovarali ovi prostori i tama oko Muzeja revolucije.
...Čehinje su se, na našu žalost, vratile kući, a nas je vrijeme devedesetih i sudbina potjerala svuda po svijetu. Sada se povremeno vraćamo starim stazama ne bi li napunili srce, dušu i sjećanja.


Još od prvih poslijeratnih godina zapažam da se moj Muzej revolucije uopće ne mijenja. Vlasti Sarajeva i Kantona kao da su ga konzervirale u zatečenom stanju poslije prvih dana Dejtonskog mira. Zapravo, jedina promjena je u nazivu. Od Muzeja revolucije postao je Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Dok je nosio prvo ime blistao je, kao sada Američka ambasada preko puta. Odkako je dobio ono Historijski, kako se u Sarajevu rijetko govorilo, baš kao što sada niču općine, umjesto starih, dobrih opština, najbolja je ilustracija stanja u BiH.

 

historijski-muzej-pavle-1


Kao da nisu prošla tri desetljeća, ili decenije, poslije rata. Muzej je prepušten propadanju i sve manjem sjaju i značenju onog Historijski muzej Bosne i Hercegovine.


Jer, neki sve glasnije ne žele zajedničku BiH, a, naravno i zajedničko povijesno zdanje.
Zato mislim da je najbolje ostaviti ga ovakvog kakav jest. To je najbolja slika Bosne i Hercegovine, koju ne mogu promjeniti ni najbrži automobili planeta što će prepadati po središtu Sarajeva.

 

historijski-muzej-pavle-2

historijski-muzej-pavle-3


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI