pokušaj izjednačavanja strana?

Izetbegović nakon saslušanja: Nevjerovatno je za šta nas terete! Uvodi se verbalni delikt za Bošnjake, dok se onima iz RS svašta toleriše

Front 28.05.24, 12:56h

Izetbegović nakon saslušanja: Nevjerovatno je za šta nas terete! Uvodi se verbalni delikt za Bošnjake, dok se onima iz RS svašta toleriše
- Jedino je nevjerovatnije, kaže Izetbegović, to što se ne inkriminiše negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i sve ostalo što se toleriše kada su u pitanju zvaničnici iz Republike Srpske

 

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, dao je izjavu u prostorijama SIPA-e nakon što je prije nekoliko dana pozvan na saslušanju zbog, kako je navedeno, raspirivanja mržnje.


On je izjavu dao u pratnji advokatice Senke Nožice, a nakon izlaska iz prostorija SIPA-e obratio se prisutnim novinarima.


Istakao je da je dao izjavu te da je tražio dostavljanja integralnog teksta sa press konferencije i predizbornog skupa u Hadžićima gdje su, kako je rekao, izvučene ukupno 3-4 rečenice.


- Iz tih izvučenih rečenica se ne može zaključiti da se radi o govoru mržnje, poticanju nacionalne i vjerske mržnje i tako dalje. Da vidite te izvatke i ono što se stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se to nevjerovatno, da se te stvari inkriminišu, rekao je Izetbegović.


Jedino je nevjerovatnije, kaže on, to što se ne inkriminiše negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i sve ostalo što se toleriše kada su u pitanju zvaničnici iz Republike Srpske.


- Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz FBiH, posebno Bošnjake. Radi se o pokušaju izjednačavanja strana, relativiziranja istine o onom što se dešavalo i što se sada dešava u BiH. Izjave su date 2022. godine u vrijeme kada smo se pokušavali suprostaviti nametanju onog što će poslije nametnuti visoki predstavnik, intervencije na Ustav, Izborni zakon, kazao je on.


Potom je nastavio i podsjetio na kontekst i vrijeme kada je davao izjave zbog kojih je danas saslušan.


- U vrijeme kada je Dodik prijetio da će da zabrani rad OSBiH i prisustvo OSBiH i institucija BiH na teritoriji RS, da će preuzeti silom kasarne, kako je to rađeno 1992., kada su pjevali pjesme o tome da će biti ponovo pakao i kako će teći krvava Drina, jer silaze četnici sa srpskih planina, kada je Vulin govorio da neće biti mira na Balkanu dok svi Srbi ne budu u istoj državi i da izmjene zakona Inzka su prijetnja životu Bošnjaka.... U tom kontekstu su date moje izjave, u kojima nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje, poručio je Izetbegović, a prenosi Oslobođenje.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI