Saga se nastavlja

Sindikat RTV Federacije BiH: Tražimo potpis direktora BHRT-a na ugovor o naplati RTV takse

Mediji 28.05.24, 12:52h

Sindikat RTV Federacije BiH: Tražimo potpis direktora BHRT-a na ugovor o naplati RTV takse
Posljednji nemili događaj s gašenjem programa Radio-televizije Federacije BiH od BHRT-a, kako navode iz tog sindikata, pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama

 

 

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH je saopćio da bi se potpisom na zakonu temeljenih ugovora o raspodjeli RTV takse osiguralo daljnje nesmetano produciranje i emitiranje programskih sadržaja BHRT-a i Radio-televizije Federacije BiH i ujedno osigurala redovna isplata plata radnicima obje kuće.

 

"Naša kuća Federalna radiotelevizija, svi naši uposlenici, nažalost, ponovo su izloženi nezapamćenoj kampanji od određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka. Suština problema je odbijanje generalnog direktora BHRT-a da potpiše Ugovor o naplati RTV takse koji je bio na snazi do decembra prošle godine bez da je pronađen novi model prikupljanja takse za javne servise. Insistiraju na jednom drugom ugovoru, iako je zakon propisao koji je to omjer RTV takse", navode iz Sindikata RTV Federacije BiH.


Dodaju da takav prijedlog odbijaju jer nije moguć uzimajući u obzir postojeće zakonsko rješenje.

 

"Taj omjer raspodjele je 50 posto u korist BHRT-a, a 25 i 25 posto entitetskim emiterima. Svaka promjena i drugačija vrsta dogovora između tih emitera bila bi suprotna zakonu i to bi bio novi problem i za Federalnu radio-televiziju, ali i za BHRT. Sve na čemu insistira Samostalni sindikat uposlenika Federalne radio-televizije je usmjereno ka nastavku naplate RTV takse jer je to uslov da radnici imaju redovna primanja", dodaju iz Sindikata RTVFBiH.

 

Posljednji nemili događaj s gašenjem programa Radio-televizije Federacije BiH od BHRT-a, kako navode iz tog sindikata, pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama.

 

"Vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni", navodi se među ostalim u saopćenju Upravnog odbora Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI