FOTO/ Velike štete

Ekološka katastrofa na Neretvi: Jako zamućenje vode južno od Mostara, ribari traže odgovore od Elektroprivrede HZHB

Hronika 28.05.24, 12:31h

Ekološka katastrofa na Neretvi: Jako zamućenje vode južno od Mostara, ribari traže odgovore od Elektroprivrede HZHB
Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ''kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne''

 

 

Udruženje – Udruga sportskih ribolovaca (USR) Neretva priopćilo je danas kako je u petak u večernjim satima zabilježeno jako zamućenje vode južno od Mostara, što je uzrokovalo ozbiljnu štetu cijelom ekosustavu rijeke.

 

Kako su napomenuli, prijave o ovom incidentu stižu od brojnih ribara koji su bili na Neretvi. Naglasili su da je situacija alarmantna.

 

neretva-mulj-3

 

''Naše službe bile su na licu mjesta i svjedočile su ovoj katastrofi. Naši ribočuvari su na terenu u proteklom razdoblju zabilježili desetke slučajeva narušavanja prirodnog stanja rijeke, a prijave su odmah proslijeđene nadležnim organima. Unatoč ovim naporima, destruktivna praksa se nastavlja, što zahtijeva hitnu intervenciju svih relevantnih institucija'', napisali su.

 

neretva-mulj-4

 

Iz USR Neretva navode da su ogromne količine mulja puštene u Neretvu ''kroz odvodni kanal koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne''.

 

''Ovaj kanal predstavlja dio sustava koji povezuje Hidroelektranu Mostarsko Blato s rijekom Neretvom. Radi se o mulju koji ugrožava čitav biljni i životinjski svijet rijeke nizvodno od ovog kanala taložeći se na dnu rijeke i tako sprečava razvoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje žive na dnu rijeke i ima ogroman negativan utjecaj na cijeli riblji fond'', istaknuli su iz udruženja.

 

neretva-mulj1

 

Apelirali su na sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo okoliša i turizma, inspekcijske službe, te lokalne vlasti, da hitno reagiraju i poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosistema rijeke Neretve.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI