ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Nova studija tvrdi da 99 posto automobila sadrži kancerogene dijelove, a evo gdje se nalaze...

Auto & Dom 25.05.24, 10:22h

Nova studija tvrdi da 99 posto automobila sadrži kancerogene dijelove, a evo gdje se nalaze...
Istraživači su promatrali hibridna, električna vozila i vozila na benzin i dizel

 

 

Prema novoj studiji objavljenoj u Environmental Science and Technology, ogroman broj sjedala u automobilima sadrži kemikaliju TCIPP koja uzrokuje rak.


Istraživači su, u suradnji sa Sveučilištem Duke i Sveučilištem u Torontu, pregledali ukupno 155 vozila (proizvedenih između 2015. i 2022.) iz različitih zemalja. Od toga 101 od ovih automobila ocjenjivan je zimi, a 54 testirana ljeti kako bi se uzela u obzir razlika u temperaturi. Tim je promatrao hibridna, električna vozila i vozila na benzin i dizel, javlja N1.


Na višim temperaturama koncentracija ove opasne kemikalije bila je dva do pet puta veća. Više kemikalija se oslobađa iz sjedala kada je toplije. Ovo je prilično zabrinjavajuće budući da je Nacionalno toksikološko izvješće Sjedinjenih Država za 2023. pronašlo dokaze o “kancerogenoj aktivnosti kod mužjaka i ženki štakora i miševa” koji su bili izloženi kemikaliji.


Ostali usporivači plamena otkriveni u automobilima poznati su kao karcinogeni, endokrini disruptori i/ili neurotoksini te su postojani i bioakumuliraju u ljudima.

 

Da i ne. Studija kaže da su tragovi TCIPP-a izmjereni na razinama između 0,2 i 11.600 ng/g (nanogram), što je vrlo mala količina. Ipak, prilično je iznenađujuće znati da se ova kemikalija nalazi u toliko mnogo vozila.
poster


Studija također primjećuje da mnoga testirana vozila sadrže tragove dva kemijska spoja otporna na vatru, TDCIPP i TCEP. Spoj se uglavnom nalazi u pjeni u sjedalima, a ne u komponentama ili presvlakama.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI