o rezoluciji i nakon nje

Hadžifejzović: Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS? Tromp: Ima, vraćamo se na presudu iz 2007. godine...

Front 24.05.24, 21:05h

Hadžifejzović: Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS? Tromp: Ima, vraćamo se na presudu iz 2007. godine...
Ako i poslije ove rezolucije vodstvo RS-a ide sa tom pričom o razdruživanju, e onda se povlači pitanje kako je ta RS stvarana i šta su njeni predstavnici svjedočili – ko je imao političku i vojnu sposobnost i kapacitet da ih izvršava - pojašnjava Tromp

 

 


Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu i bivša istražiteljica MKSJ, bila je večerašnja gošća u "Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem".


Hadžifejzović je između ostalog upitao: Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS?


- Mislim da svi građani u BiH trebaju prihvatiti vanjske granice ove države i da kažu: ‘Idemo dalje!’ Ako i poslije ove rezolucije vodstvo RS-a ide sa tom pričom o razdruživanju, e onda se povlači pitanje kako je ta RS stvarana i šta su njeni predstavnici svjedočili – ko je imao političku i vojnu sposobnost i kapacitet da ih izvršava. Vraćamo se na presudu iz 2007. gopdine – BiH može tražiti da se ta presuda implementira i tad je moguće ukidanje entiteta RS. Treća država može početi tužbu protiv Srbije za genocid! - pojasnila je Tromp.

 

Osvrćući se na jučerašnju odluku u Generalnoj skupštini UN-a i usvajanje Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjaćanja i obilježavanja geniocida u Srebrenici, Hadžifejzović je svoju gošću pitao - postoji li matrica u glasanju ‘protiv’ te zašto su određene zemlje bile ‘protiv’?


- Ako pogledate tih devetnaest država i ako ih stavite u širi kontekst, vidite interesantne momente, kao npr. da su od svih preostalih komunističkih država, Kuba i Kina i Sjeverna Koreja bile ‘protiv’, dok su Vijetnam i Laos bili suzdržani. To ipak nešto znači. Imate jedan drugi moment – ruski utjecaj... Rusija ima nevjerovatno mnogo utjecaja u postsovjetskom okruženju i u Africi. Ne treba iznenaditi da su neke zemlje Afrike koje su bile pod francuskom vlašću, poput Sahela i Malija, glasale ‘protiv’. I Sirija i Libija još uvijek su pod utjecajem Rusije. Samo je Libija glasala ‘za’ jer su druge pod utjecajem Rusije. Grčka i Kipar su glasali ‘protiv’ Rezolucije, dok imamo Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Rumuniju – sve ove zemlje su sa većinski pravoslavnim stanovništvom. Mađarska je bila zaokupljena drugim odnosima. Orban vjerovatno gleda na Srbiju kao na partnera jer želi da se ponovo pregovara o dogovoru iz austrougarskog perioda - navela je Tromp.

 

(Face/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI