PUNO NELOJALNE KONKURENCIJE

Nove (minimalne) cijene obuke za vozačke dozvole u Kantonu Sarajevo, koje će se primjenjivati od 1. juna

Hronika 24.05.24, 18:43h

Nove (minimalne) cijene obuke za vozačke dozvole u Kantonu Sarajevo, koje će se primjenjivati od 1. juna
Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, određene su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole

 

 


Udruženje autoškola Sarajevo utvrdilo je važne promjene i inicijative koje su poduzete kako bi, navode, unaprijedili kvalitet obuke i povećali sigurnost na putevima. 


Tim povodom autoškole na području Kantona Sarajevo su na sastanku održanom 13.05.2024. zauzele jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano.


- Donijeta je odluka da je ovaj korak neophodan kako bismo osigurali održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke - navodi se u saopćenju.


Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, određene su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole, koje iznose:

 

- A kategorija: 720 KM
- B kategorija: 1.480 KM
- C1 kategorija: 750 KM
- C (ako ima C1): 710 KM
- C (ako nema C1): 1.650 KM
- CE kategorija: 640 KM
- D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM
- D (ako nema C): 2.700 KM
- DE kategorija: 920 KM


Nove cijene će biti u primjeni od 01. juna ove godine.


Razlozi za ujednačavanje cijena


Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine - navode iz Udruženja autoškola Sarajevo.


Ističu da je cilj donošenja ove Odluke eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time stvoriti poštenije uslove na tržištu. 


- Naglašavamo da autoškole koje se trude i pošteno rade često trpe zbog nelojalne konkurencije koja privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke. Ove prakse štete ukupnom standardu i sigurnosti saobraćaja te dugoročno ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju - pojašnjavaju iz Udruženja autoškola Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI