video/ Obraćanje Denisa Bećirovića

Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati Rezoluciju u UN-u... Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih pobjeda BiH u 21. stoljeću!

Front 24.05.24, 17:58h

Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati Rezoluciju u UN-u... Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih pobjeda BiH u 21. stoljeću!
Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u suradnji s našim saveznicima, pobijedili smo... Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha - poručio je Bećirović

 

 


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je na današnjoj pres konferenciji, nakon što je jučer u Generalnoj skupštini UN-a usvojena Rezolucija o 11. julu kao Međunarodnom danu sjaćanja i obilježavanja geniocida u Srebrenici, da je ovo bila jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću.


- Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati ovu Rezoluciju u UN-u. Nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli smo. Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Uložili smo ogroman trud, znanje i energiju. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neuporedivo brojnije diplomatije Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u suradnji s našim saveznicima, pobijedili smo. Nažalost usvojena Rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtava genocida. Njihovu patnju i bol ne može zamijeniti ni jedna rezolucija ni sudska presuda. Zato i sada trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama. Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha - kazao je Bećirović.

 

munira-subasic-srebrenica-2


Navodi je da se danas s poštovanjem želi sjetiti žrtva genocida, žrtva protiv čovječnosti i drugih zločina, te da ova Rezolucija nije uprena ni protiv jednog naroda i nova je šansa za katarzu i raščiščavanje sa pravosudno presuđenim ratnim zločincima.


Bećirović je zahvalio prijateljima BiH iz cijelog svijeta koji su podržali i pomogli da Rezolucija bude usvojena.


- Zahvaljujem svim državama članicima UN-a koje su glasale za ovu Rezoluciju. Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN je iznad naših očekivanja, s obzirom na to da znamo s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom smo se suočili, 84 glasa za i samo 19 protiv je velika i ubjedljiva pobjeda. Važno je također reći da 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN. Mnogi od ambasadora ovih država to su mi i direktno rekli. I ove države će taklođer obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici – kazao je Bećirović.


Naveo je da poziv da se glasa protiv ove Rezolucije nisu prihvatile 152 države članice UN-a plus neke države čiji predstavnici nisu bili u sali tokom glasanja.

 


- Naime u proceduri UN-a gdje se broje glasovi za i protiv suzdržani su uvijek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti ovu Rezoluciju one bi glasale protiv, ali one to nisu svjesno učinile. Skoro sve suzdržane zemlje su u diskusijama naglasile da je u i oko Srbrenice počinjen genocid nad Bošnjacima. Zato ne treba nasijedati na propagandu koja ima za cilj da od tih država sa kojima možemo sarađivati i u budućnosti napravimo neprijatelje - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.  


Govoreći o tekstu Rezolucije naveo je da se ona poziva na civilizacijske vrijednosti koje ne mogu biti sporne ni u jednoj demokratskoj civiliziranoj državi.


- U tekstu Rezolucije naglašeno je da se 11. juli proglasi Danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici i koji će se početi obilježavati već od 11. jula ove godine. U Rezoluciji se traži da se bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, da se kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajući programi u cilju sprečavanja genocida u budućnosti, da ohrabri proces održivog mira, pravde, istine i pomirenja – kazao je Bećirović.

 

denis-becirovic-rezolicija-1


Naveo je da je aktivnosti oko Rezolucije pokrenuo na početku svog mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci te je zahvalio majkama Srebrenice i drugim udruženjima žrtava Srebrenice, koje je od samog početka informirao o ovom projektu.     


- Riječ je o jednom od najkomplesnijih projekata koji je podrazumijevao brojne aktivnosti. Održao sam stotine sastanaka sa predsjednicima, ambasadorima, premijerima, ministrima. Gotovo da nema države na svijetu s kojom nisam uspostavio neki oblik komunikacije. Dokazao sam da se ozbiljna politka ne vodi ispraznim riječima – kazao je Bećirović. 


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI