FOTO/ U vladi RS-a

Nervoza u očima: Pogledajte kako je Dodik pratio sjednicu na kojoj se usvojila Rezolucija o genocidu

Front 23.05.24, 17:57h

Nervoza u očima: Pogledajte kako je Dodik pratio sjednicu na kojoj se usvojila Rezolucija o genocidu
Poručio je da BiH iz ove krize "neće izaći", te da "je bolje da živimo kao dobre komšije"

 

 

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u Administrativnom centru Vlade RS pratio je sjednicu Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici.

 

Inicijativa o rezoluciji o Srebrenici pokrenula je snažnu kampanju protiv njenog usvajanja koju je predvodio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz podršku Dodika. Prethodnih dana pokupavali su na sve moguće načine osporiti Rezoluciju i obmanuti javnost, i domaću i međunarodnu, neistinama, ali uzalud. 39 zemalja UN do danas se svrstalo kao kosponzor Rezolucije i očekuje se njeno usvajanje.

 

Finalni nacrt rezolucije koji je danas pred Generalnom skupštinom UN-a imao je sedam tačaka, kojima se između ostalog odlučuje da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici, te se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i postupke koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida od strane međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

 

dodik-prati-sjednicu

 

Podsjetimo, Dodik je danas nakon sjednice Vlade RS u Srebrenici, predložio ‘mirno razdruživanje’.

 

Poručio je da BiH iz ove krize "neće izaći", te da "je bolje da živimo kao dobre komšije".

 

Istakao je da će Vlada RS zajedno s lokalnim vlastima formirati komisiju koja će imati zadatak da utvrdi datum koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: ATV)

BLIN
KOMENTARI